Platonin Akatemia valloitti Rantatien

Platonin Akatemia valloitti Rantatien

(Kuva Minna Pessa-Makkonen)

Platonin Akatemiassa tutustuttiin suomalaisiin tarinoihin

Itsenäisen Suomen juhlavuoden kunniaksi myös vuoden 2017 Platonin Akatemian teemana oli suomalaiset tarinat. Ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten, vuonna 1997 järjestetty Platonin Akatemia -kulttuuritapahtuma valtasi jälleen toukokuun alussa Tuusulan Rantatien ja lähiseudun kulttuurikohteet. 2.–14.5 kestänyt kaikille avoin ja maksuton tapahtuma huipentui torstaina ja perjantaina 11.–12.5 päätapahtumaan, johon myös me Tuusulan lukiolaiset saimme jälleen kerran osallistua. Koko torstain koulupäivä oli pyhitetty kulttuurille, ja pääsimme kiertämään tapahtumapassien kanssa jos jonkinmoisissa näyttelyissä, esityksissä, työpajoissa ja luennoilla. Toimittajamme vierailivat seuraavissa tapahtumissa:

Kallio-Kuninkalassa väiteltiin

Väittelytapahtuma alkoi Kallio-Kuninkalassa kello 9.00 väittelyn sääntöjen läpikäymisellä ja joukkueiden läsnäolon tarkistuksella, minkä jälkeen tiukat väittelyt lähtivät käyntiin eri koulujen tiimien välillä. Joukkueita oli yhteensä kuusi; Järvenpäästä, Tikkurilasta, Tapiolasta, Hyrylästä ja kaksi Jokelasta. Väittelyn aiheet olivat lähinnä yhteiskunnallisia, ja niistä syntyikin kiivasta keskustelua niin väittelijöiden kuin yleisönkin välille. Neljästä väittelystä koostuva tapahtuma huipentui Hyrylän ja Tapiolan lukioiden väliseen finaaliin, joka lopulta päättyi Tapiolan voittoon. Voittajajoukkue sai palkinnoksi tuusulalaisen kirjailija Mooses Mentulan lahjoittamat Musta timantti -novellikokoelmat signeerauksineen.

Hyrylän väittelytiimi

Tapiolan voittajajoukkue palkintoineen

Onnelassa luennoitiin tekoälystä ja digitalisoitumisesta

Teemu Roos luennoi Onnelassa tekoälystä ja sen vaikutuksista. Luento kesti tunnin ja sisälsi paljon matemaattisia kaavoja, hankalia yhtälöitä ja erilaisia käytännön esimerkkejä esimerkiksi siitä, miten Google-haku tai Netflixin suositukset toimivat. Keskustelu syntyi muun muassa siitä, voivatko robotit loppujen lopuksi vallata koko maailman tai työllistääkö tekoäly kaikenlaiset työt, jolloin ihmiset jäisivät työttömiksi. Luento oli mielenkiintoinen, ja sitä jaksoi kuunnella, jos aihe kiinnosti edes vähän. Luentoa olikin kuuntelemassa monia matemaattisista aineista kiinnostuneita oppilaita. Tekoäly onkin mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe.

Teemu Roos luennoi tekoälystä

Roosin luennon jälkeen poliitikko Mikael Jungner puhui maailman digitalisoitumisesta. Luennossaan Jungner painotti muun muassa asiakaslähtöistä näkökulmaa digitalisaatioon ja sitä, että kaikki, mikä voidaan digitalisoida, digitalisoidaan. Hän kertoi myös monia omakohtaisia elämänkokemuksiaan ja otti yleisön mukaan keskusteluun.

Mikael Jungner

 

Seikkailijat Pekka Holma ja Pekka Paloheimo kertoivat kokemuksistaan Krapin Pajalla

 

(Kuva Outi Kylliäinen)

Pääsimme kuuntelemaan kertomuksia heidän uskomattomilta extreme-reissuiltaan. Toinen heistä kertoi pyörämatkoistaan ympäri maailmaa  vaikeissa olosuhteissa, toinen taas kertoi vaelluksistaan vuorien huipuille. He kertoivat myös vastoinkäymisistä ja siitä, kuinka niistä selvitään ja mitä niistä voi oppia.

Marin pajalla tehtiin tilataidetta

(Kuvat Hanna Alanen)

Aino Linkola