Wanhat tanssivat valtaan

Wanhat tanssivat valtaan

Wanhat 2017

16.2 torstaina aamupäivän penkkareiden jälkeen oli vuoden 2017 wanhojen tanssien iltanäytöksen aika. Salin penkit täyttyivät perheenjäsenistä, sukulaisista ja ystävistä. Kuvisopettaja Hanna Alasen vetämän KU10 eli tila- ja juhlataiteen  kurssin osallistujat olivat suunnitelleet koko kolmannen jakson ajan salin koristeita, ja sen kyllä huomasi. Katosta laskeutuvat harsot, seiniä koristavat kukat ja sisääntulon ilmapallokaari saivat tylsän liikuntasalin muuttumaan talviseksi valtakunnaksi, jonne pian astui 47 upeaa paria prinsessoja ja prinssejä. He asettautuivat lavalle glitterillä koristellun “wanhat” tekstin ja “2017” ilmapallojen alle, jolloin alkoi salamavalojen välke. Ryhmäkuvien jälkeen tanssiaiset saivat alkaa.

Tanssit sujuivat tuttuun tapaan. Kymmenen perinteisen piiritanssin jälkeen vuorossa oli illan kohokohta: oppilaiden suunnittelema oma tanssimme. Pieni ryhmä kakkosia alkoi suunnitella omaa tanssiamme jo puoli vuotta ennen H-hetkeä. Koreografia rakennettiin menneistä ja nykyisistä hittikappaleista kootun miksauksen ympärille. Twerkkaamisen, sheikkaamisen ja däbbäämisen jälkeen jännittävin osuus oli ohi ja oli aika hakea yleisöstä parit illan viimeiseen valssiin. Ensimmäisen näytöksen jälkeen huokaistiin helpotuksesta ja suunnattiin kohti kotia valmistautumaan perjantaihin, joka olisi kokonaan omistettu tuleville wanhoille.

Tanssiaisten pukuloistoa. Perinteiset tanssiaismekot pastellisävyissä olivat jälleen suosittuja.

Pojat olivat pukeutuneet perinteisesti mustavalkoiseen.

Perjantain ensimmäinen esitys oli alakoululuille ja päiväkodeille. Salin reunoille katsomoon oli kerääntynyt pieniä prinsessoja mekoissaan, ja he olivatkin onnensa kukkuloilla, kun wanhat tulivat pyytämään heitä loppuvalssiin. Viimeinen näytös tanssittiin hymysuin oman koulun väelle. Tanssiaskeleet sujuivat jo kuin ammattilaisilla, ja jos eivät, se ei enää haitannut. Edessä häämötti perinteinen ruokailu Krapihovilla ja illan kruunaavat jatkot.

Perinteisiä nutturakampauksia ja kauniita, pukuihin sopivia hiuskoristeita

Vaaleanpunainen ja shamppanja olivat jälleen suosittuja värejä mekoissa.

Wanhojen tanssit ovat varmasti yksi lukion ikimuistoisimmista tapahtumista. Mekkojen metsästäminen aloitetaan jo heti edellisten tanssien jälkeen, ruokailujen ja jatkopaikkojen varaaminen käy työstä, ja tansseja harjoitellaan kuukausia hiki hatussa. Loppujen lopuksi kaikki on ohi kahdessa päivässä, nopeammin kuin ehtii edes huomata. Kuitenkin,  jälleen kerran, Hyrylässä onnistuttiin järjestämään tanssiaiset, jotka viihdyttivät ennen kaikkea tanssijoita, mutta toivon mukaan myös katsojia ja muita osallistujia. Kiitokset kuuluvat liikunnanopettajille Sirje Grönhomille ja Teemu Kukkoselle, wanhojen toimikunnalle, Hannan kuvisryhmälle ja salin valaistuksen toteuttajille sekä kaikille tansseihin osallistuneille!

Aino Linkola