Platonin Akatemia, parempana kuin koskaan aiemmin!

Platonin Akatemia, parempana kuin koskaan aiemmin!

Kauniina toukokuisena kevätpäivänä aivan Tuusulanjärven kupeessa Rantatiellä käy kuhina. Ei ihmekään, sillä Platonin Akatemia on jälleen kerran yhden päivän ajaksi ottanut vallan ympäri auringonsäteiden valaisemia arvostettuja kulttuurirakennuksia. Tänä vuonna, 12.5.2016, Platonin Akatemian sisältö on yksi kaikkien aikojen parhaista. Ohjelmaa oli aina aamuyhdeksästä iltamyöhään asti. Ei suotta, sillä onhan kyseessä tapahtuman 20-vuotispäivä.

Meillä on kunnia todeta, että mies Platonin Akatemian takana, Tapio Turpeinen, on myös koulumme reaaliaineiden opettaja. Intohimoisesti kulttuuriin suhtautuva humanisti todella ansaitsee suuren kiitoksen! Jokavuotinen kulttuuritapahtuma on ainutlaatuinen ja hyvin järjestetty, täynnä nähtävää, kuultavaa ja tekemistä. Oli mukava nähdä Tuusulan lukion oppilaiden ottavan osaa Platonin Akatemiaan jälleen kerran sankoin joukoin, mutta oli ilo huomata myös tapahtuvan herättäneen muidenkin mielenkiinnon. Platonin Akatemia kun ei ole yksin lukiolaisten tapahtuma ㅡ sinne ovat tervetulleita kaikki!

Pääset virittäytymään Platonin Akatemian tunnelmaan lukemalla toimittajiemme tarinat tapahtumasta.

Maija Vilkkumaan luento Erkkolassa

Kirjailijavieraana Platonin Akatemiassa oli tänä vuonna Maija Vilkkumaa. Vilkkumaa on tunnettu muusikkona, laulajana ja lauluntekijänä. Itsellenikin tuli ensimmäisenä mieleen alakouluaikaiset Ei-hitin hoilaukset karaokessa. En siis oikein tiennyt, mitä odottaa, mutta yllätyin hyvin positiivisesti. Vilkkumaa itse oli todella miellyttävän oloinen: reipas, iloinen, hymyileväinen ja mikä tärkeintä ㅡ hän oli aito ja rehellinen. Päivän tärkein sanoma olikin muistaa pysyä omana itsenään, uskollisena niille asioille, joilla on merkitystä juuri itselle. Nykymaailmassa se ei ole helppoa.

Maija Vilkkumaa puhui Erkkolassa. (kuva: Minna Pessa-Makkonen)

Maija Vilkkumaa puhui Erkkolassa. (kuva: Minna Pessa-Makkonen)

 

Dialogipaja Erkkolassa

Erkkolassa päästiin luennon jälkeen kirjoittamaan dialogeja kirjailija Mika Pekkolan ohjauksessa. Pajan intiimi tunnelma rohkaisi kirjoittamaan mahtavia tekstejä, joihin alkusysäyksen antoivat sanat, jotka ensin keksittiin ja sitten arvottiin. Dialogi syntyi kahden henkilön, heidän tunnetilojensa, tapahtumapaikan ja puheenaiheen avulla.

Mika Pekkola veti kirjoituspajaa Erkkolassa. (kuva: Outi Kylliäinen)

Mika Pekkola veti kirjoituspajaa Erkkolassa.
(kuva: Outi Kylliäinen)

 

Pekka Haaviston luento

Pekka Haavisto kertoi urastaan vihreiden politiikkona ja kansanedustajana sekä myös ministerinä olemisesta. Haavisto kertoi laajasti työstään YK:n ympäristöohjelman parissa. Siihen kuului muun muassa modernien aseiden ympäristövaikutuksien tarkastelua.

Hän toimi myös monissa rauhanneuvottelutilanteissa ja kertoi tilaisuudessa nykypäiväisten konfliktien syitä.

Mieleenpainuvimmat asiat olivat se, kun hän kertoi käyneensä yhdessä suomalaisessa yrityksessä, joka pesee busseja yöllä. Haavisto kysyi yrityksen pomolta, miksi heillä ei ole suomalaisia palkkalistoillaan. Hänelle vastattiin: ”Suomalaiset eivät ota p***aduuneja”. Haavisto kertoi myös jutelleensa ulkomailla jonkin järjestön rikollisen kanssa aluevaltauksista. Haavisto kertoi Karjalasta ja siitä, miten suomalaiset toimivat asian kanssa. Hän sai tylyn vastauksen: ”Te suomalaiset ootte kyllä pelkureita.”

Suomalaisen käsitys poliitikoista voi rajoittua kahvin juomiseen ja eduskunnassa istumiseen. Toisaalta Pekka Haaviston elämään on mahtunut monenlaisia työtehtäviä niin kotimaassa ja ulkomailla. Hänen on kokenut ihminen, joka on kuullut erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä maailmalla.

Avatar photo
Reetta Reijonen