Vaihtarifoorumi: Alessia Candido

Vaihtarifoorumi: Alessia Candido

Italiasta kouluumme tullut vaihto-oppilas Alessia tuo lämpöä ja positiivisuutta pian alkavaan talveen. Haastattelu käytiin vapaamuotoisella englannilla, mutta on käännetty myös suomeksi.

 

Who are you?

I’m Alessia Candido, I’m 17 years old and I live in Italy. I love animals and sports… and art. And languages! :D

 

Where do you live in Italy?

I live in Grosseto.

 

What is your host family like?

They are really nice and patient with me, they also help me if I have problems.

 

Why did you decide to come to Finland?

Well, I didn’t know much about Finland. Actually I only knew it was up north and that it was cold there. I wanted to come here because it’s different than Italy.

 

How long are you staying here?

I’m leaving on 21 June, so after the Midsummer Day.

 

What are the best things in Finland? What are the worst?

Well, sauna is awesome, I love it and the nature is also beautiful. :)

I don’t really like it how people are so shy and little scared at first. Especially the first period was hard but now it’s okay. And I HATE that tiny thin rain! It’s really annoying!

 

What are the biggest differences between Italy and Finland?

*Hahah* The weather is completely different and so are people. In Italy people are much more open and curious about others than in Finland. You’re so shy :D. Also the dining schedule is way different. In Italy we have lunch at 13 while you have it at 11-12 and we have dinner at 20 while you have it at 17-18. And the school system is very different too! We have school from Monday to Saturday starting at 8 am and ending at 13. We don’t have lunch in school, instead we’re eating at 13 when we go home. We don’t have breaks like you do, we only got one 15 minute break in the middle of the day. We don’t have periods or exam weeks but we have a system similar to your elementary school. We don’t have as many holidays as you do, we only got Christmas, Summer and Eastern holidays. And we get a lot more homework than you do, even for holidays.

 

Where have you visited here or which sightseeings have you seen?

Umm… None I guess, OH! No wait, there was that white church (Helsinki Cathedral) in Helsinki and the president’s house!

 

Have you tasted salmiakki? What about other food?

Yes… I have tasted it and I didn’t like it… I have eaten pulla, the cinnamon pulla which is rolled (cinnamon roll), I really like it. And lihapulla and mashed potatoes. And the fresh smoked salmon, which is also really good. We only got smoked salmon in Italy.

 

What do you expect the most of your exchange year?

I don’t actually expect anything. I’ll just watch and see what’s going to happen and leave it for the future.

 

What is your best “hyve”(virtue)?

Ahhh… do I have to answer that? It’s so hard… Well, I’m not shy and I’m always trying to be and think positive. *with a little smirk* And I’m also a bit childish from time to time, which is sometimes a good thing.

 

Kuka sinä olet?

Olen Alessia Candido, olen 17 vuotta vanha ja asun Italiassa. Rakastan eläimiä ja urheilua… ja taidetta. Ja kieliä! :D

 

Missä asut Italiassa?

Asun Grossetossa.

 

Millainen isäntäperheesi on?

He ovat todella kilttejä ja kärsivällisiä kanssani, ja he auttavat, jos minulla on ongelmia.

 

Miksi päätit tulla Suomeen?

No, en tiennyt juuri mitään Suomesta. Oikeastaan tiesin vain, että se sijaitsee jossain pohjoisessa ja siellä on kylmä. Halusin tulla tänne, koska se on erilainen kuin Italia.

 

Kuinka kauan olet täällä?

Lähden 21. kesäkuuta, eli juhannuksena.

 

Mikä on parasta Suomessa? Entä mikä on huonointa?

No, sauna on mahtava keksintö, rakastan sitä, ja luonto on myös kaunista. :)

En pidä siitä, että ihmiset ovat niin ujoja ja ehkä vähän pelokkaita aluksi. Erityisesti ensimmäinen jakso oli vaikeaa aikaa, mutta nyt kaikki on ok. Ja sitä pienenpientä tihkusadetta minä VIHAAN! Se on tosi ärsyttävää!

 

Mitkä ovat suurimmat erot Italian ja Suomen välillä?

*Hahah* Sää on täysin erilainen, ja niin kyllä ihmisetkin. Italiassa ihmiset ovat paljon avoimempia ja kiinnostuneempia muista ihmisistä kuin Suomessa. Te olette niin ujoja :D. Myös ruokailuajat ovat erilaiset. Italiassa syödään lounas klo 13, kun taas täällä se on klo 11-12, ja me syömme päivällistä vasta klo 20, kun taas täällä se on klo 17-18. Ja koulujärjestelmä on myös tosi erilainen! Meillä on koulua maanantaista lauantaihin alkaen klo 8 aamulla ja koulu loppuu klo 13. Meillä ei ole lounasta koululla, vaan syömme, kun menemme kotiin klo 13. Meillä ei myöskään ole välkkiä niinkuin teillä, vain yksi 15 minuutin tauko keskellä päivää. Eikä meillä ole jaksojärjestelmää ja koeviikkoja, meidän koulu on lähempänä teidän ala-astetta. Meillä on myöskin paljon vähemmän lomia, vain joulu-, kesä- ja pääsiäislomat. Ja me saadaan paljon enemmän läksyä kuin te, jopa lomilla.

 

Missä olet käynyt tai mitä nähtävyyksiä olet nähnyt?

Ööö… Luulen, etten ole nähnyt mitään, EIKUN! Odotapas, sen valkosen kirkon olen nähnyt (Helsingin tuomiokirkko) Helsingissä ja presidentin talon!

 

Oletko maistanut salmiakkia? Entä muita ruokia?

Joo… oon maistanu, en pitänyt siitä. Olen myös syönyt pullaa, sitä kanelipullaa, joka on pyöritetty (korvapuusti), tykkäsin siitä kovasti. Ja olen myös syönyt lihapullia ja perunamuusia. Ja lämminsavustettua lohta, joka on myös tosi hyvää. Meillä on vain kylmäsavustettua lohta Italiassa.

 

Mitä odotat eniten vaihto-opiskeluvuodeltasi?

En oikeastaan mitään. Aion vain seurailla, mitä tuleman pitää.

 

Mikä on paras hyveesi?

Ähhh… täytyykö tähän vastata? Se on niin vaikeaa… No, en ole ujo ja yritän aina olla ja ajatella positiivisesti. *virnistäen* Ja olen myös aika lapsellinen aika ajoin, mikä on ihan hyvä juttu.

 

Avatar photo
Teemu Kivikero