Jääkiekon MM-kotikisat 2013 – Ihanaa leijonat ihanaa!

Jääkiekon MM-kotikisat 2013 – Ihanaa leijonat ihanaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jääkiekon MM- kisat vuosimallia 2013 ovat parhaillaan käynnissä Suomessa Helsingin Hartwall -areenalla ja Ruotsissa Tukholman Globenissa. Kisat järjestetään vuoden 2012 tapaan yhteistyössä. Alkulohkoista H:n pistesijoista taistellaan Suomen puolella, T-lohko on sen sijaan yllättänyt tuloksillaan Ruotsin puolella. Tänä vuonna on Ruotsin vuoro kiinnittää katsojat ruutuihin välieristä finaaliin asti.

Jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji. Jääkiekkoisät vievät poikansa ensimmäisiin treeneihin nelivuotiaana, ja nämä jatkavat perinnettä omien poikiensa kohdalla. Jääkiekko on myös miljoonien penkkiurheilijoiden tapa kuluttaa aikaansa kaljamahaa kasvattaessa. Ja ihmekös tuo, jääkiekko tarjoaa maali-ilottelua, fyysisiä taklauksia ja sydäntä raastavaa draamaa.

Kiinnostuksesta MM-kisoihin kertovat myös Suomen otteluiden katsojaluvut: Suomi-Venäjä ottelua seurasi noin 1,5 miljoonaa silmäparia. Kisojen isännyys tuo vielä kirsikan kakun päälle. Internet tursuaa Leijonien haastatteluja, maalivideoita ja ainaista spekulointia. Netissä on mahdollista jopa ”hengata” Leijonien kanssa.

Kaikki kisojen ympärillä pyörivä huuma tuo kiekkokansan yhteen. Kisoja edeltävät negatiiviset kommentit leijonien nimettömyydestä ovat vaihtuneet Kontiolan ja Raannan ja muidenkin leijonien kehuihin. Kodeissa järjestettävät kisakatsomot ovat tunnetta täynnä, ja baarit ovat täynnä ihmisiä juhlimassa voittoa tai tarjoamassa olkapäätä, jolle itkeä tappion sattuessa. On kuitenkin yksi asia, jota ei pysty voittamaan – ei sitten millään. Nimittäin kisahuumaa Hartwall-areenalla. Hyve pääsi kannustamaan kiekkoleijonat voittoon muiden fanien mukana, kun isäntämaa kohtasi Ranskan.

Hartwall-areenan pihalle Hockey Gardeniin saapuessamme törmäsimme tuhansiin Suomi-paitaan ja mitä kekseliäimpiin asusteisiin pukeutuneisiin kiekkofaneihin. Cheerleaderit maalasivat jokaiselle Suomen kannattajalle lipun poskeen. Seitsemänmetrinen Juhani ”Tami” Tammista esittävä Veikkauksen Aurinkokuningas-patsas ei varmasti jäänyt keneltäkään huomaamatta. Fiilistä nostatettiin Hall of Famessa, johon on ilmainen sisäänpääsy. Ottelut ja kisahuuman pääsee siis tuntemaan mattikin kukkarossa. Itse Hartwall-areena oli täynnä, ja ihmisten hulinaa riitti, mutta eihän se ketään haitannut, kun vastaantulijat olivat sinivalkoisesti iloisella mielellä. Katsomoon siirtyessämme tunnelma saavutti lopullisen huippunsa. Paikat täyttyivät ja kannustushuutoja riitti. Leijonien saapuessa jäälle tunnelma niin sanotusti räjähti. Ilma oli täynnä odotusta. Edes kiekon putoaminen ei saanut katsomoa hiljaiseksi. Suomea kannustettiin uskollisesti. Tunsimme totisesti olevamme ”kuudes kenttäpelaaja”.

Ottelun seuraaminen oli yllättävän helppoa ilman Mertarannan legendaarista selostustakin. Kaikki näytti suuremmalta, ja kaukalon tapahtumissa oli todella helppo pysyä mukana. Hartwall-areena sai todisteen vankkuudestaan jokaisen Suomen maalin jälkeen. Oli ihme, ettei koko katto lentänyt ilmaan, sillä melu oli valtavaa.

Peli kului yllättävän nopeasti, ja pian laskimmekin viimeisiä sekuntteja muiden mukana. Ottelusta mukaan tarttui kolme pistettä katsojien ja koko Suomen kansan iloksi, kun leijonat veivät Ranskan 3-1. Ottelun jälkeen areenan järjestelyt toimivat loistavasti ja koko joukko mahtui kulkemaan sulassa sovussa Hockey Gardenin läpi autoille, junalle, ratikalle tai minne ikinä menivätkään.

Kisahuuma on ainakin tämän toimittajan kohdalla valtavaa. Kisoja ajattelee hetki hetkeltä yhä enemmän. Leijonat ovat mielessä koko ajan. Matikan laskuni eivät onnistu, koska tekisi vain mieli laskea Petri Kontiolan todennäköisyyttä voittaa kisojen pistekuninkuus. Maantiedossa pohdin, miten Hartwall-areena istuu Helsingin kaupungin rakennesuunnitteluun, ja kieliä opiskellessa mielen täyttävät ihastusta aiheuttaneet ulkomaalaiset pelaajat, joille täytyisi uskaltaa sanoa sananen tilanteen tullen.

Nyt kisat ovat edenneet puolivälierävaiheeseen. Oman alkulohkonsa voiton napanneelle Suomelle on annettava kaikki tuki, sillä kahdeksanteen otteluunsa Suomi saa vastaansa Slovakian, joka pesi Yhdysvallat viimeisessä alkulohkon pelissään 4-1. Ruotsissa isäntämaa ei ole paljoa kehuja kerännyt ja pettyneet fanit buuaavat katsomoissa. Puolivälierässä on ”Tre kronor” lirissä, koska vastaan tulee vaarallinen Kanada.

Kiekkofanille on vielä tällä viikolla tarjolla kolme lätkän täyttämää iltaa: puolivälierät pelataan torstaina, välierät lauantaina ja mitaleista taistellaan sunnuntain finaalissa ja pronssiottelussa.Vuoden 2013 kisojen suurimmaksi yllätykseksi Sveitsi johtaa T-lohkoa ja on suurella itseluottamuksella matkalla kohti maailmanmestaruutta. Se ei Suomi-pojalle käy, vaan leijonat varmasti taistelevat mitalipeleissä kynsin ja hampain.

Kokonaisuudessaan kotikisat ovat elämys, jota ei kovinkaan usein elämässään pääse kokemaan. Joten nyt on aika hurrata, kannustaa ja antautua jääkiekolle täydellä sydämellä. Ihanaa leijonat ihanaa!

Avatar photo
Anna Lindfors

Tempperamenttinen piiloblondi ,kielimiehiä, mutta matikassa x:t hukassa, hussu hassuttelija abikolumnisti, joka kamppailee elämänsä kanssa, päivästä toiseen täysillä eläen ja maailmanmenoa ihmetellen.