Huikea jalkapallovuosi 2012

Huikea jalkapallovuosi 2012

Euro2012Large

Vuosi 2012 on nyt takanapäin. Saimme todistaa jalkapallon maailmassa monia jännittäviä hetkiä. Yllätyksiä koettiin monessa eri sarjassa, Mestarien liigasta olympialaisiin.

Viime vuonna käytiin lukuisia mielenkiintoisia kilpailuja, kuten Euroopan mestaruuskisat (järjestettiin Puolassa ja Ukrainassa), joissa koettiin sykähdyttäviä hetkiä, mutta kuitenkin ennalta odotettu lopetus. Taas kerran Espanja voitti kilpailut ja saimme kokea yhden ylivoimaisimmista arvokisafinaaleista jalkapallohistorian aikana, kun Espanja selätti Italian 4-0 lukemin ja täten sinetöi toisen Euroopan mestaruuden putkeen.

Muissakin kilpailuissa oli runsaasti yllätyksellisiä käänteitä, esimerkiksi Mestareiden liigassa. Euroopan parhaat seurajoukkueet mittelöivät näissä kisoissa ja – katsojien yllätykseksi – lontoolaisseura Chelsea voitti seurahistoriansa ensimmäisen Mestarien liigan pokaalin. Chelsea kukisti ensin espanjalaisseura FC Barcelonan semifinaalissa ja saksalaisseura Bayern Münchenin finaalissa. Erittäin jännittävä finaali päättyi Chelsean voittoon rangaistuspotkukilpailussa. Chelsea teki historiaa seuraavalla kaudella ollessaan ensimmäinen hallitseva mestari, joka ei selvinnyt alkulohkosta. Seurajoukkueiden maailmanmestaruuden voitti brasiliaisjoukkue Corinthias kaadettuaan Chelsean finaalissa.

Myös Lontoon olympialaisten jalkapallossa oli odottamaton voittaja, kun Meksiko kaatoi Brasilian finaalissa luvuin 2-1 hämmästyttäen koko futiskansan, sillä Brasilian nuori ja taitava joukkue oli yksi suurista ennakkosuosikeista.

Lionel_Messi_at_Bernabeu

Legendaarinen Messi © Addesolen

Viime vuonna  maailman huippujalkapalloilijat  loistivat pelikentillä. FC Barcelonassa pelaava Lionel Messi teki historiaa tekemällä 91 maalia yhden kalenterivuoden aikana rikkoen saksalaisen Gerhard Müllerin ennätyksen. Euroopan parhaaksi pelaajaksi valittiin espanjalainen, FC Barcelonassa pelaava Andrés Iniesta, joka myös valittiin EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi. Maailman paras pelaaja-palkinto, eli Ballon d’Or-pysti, meni tänä vuonna Lionel Messille.

Valioliigassa koettiin dramaattisia hetkiä, kun Manchester United oli jo mestaruudessa kiinni, mutta Manchester City nousi lisäajalla voittoon viimeisessä pelissään nousten maalieron turvin Valioliigan mestaruuteen. La Ligassa Real Madrid katkaisi FC Barcelonan kolmen viimeisen vuoden voiton putken jättämällä Barcan toiseksi 9 pisteen turvin. Italian Serie A:n voitti Juventus 4 pisteen erolla AC Milaniin. Bundesliigassa Borussia Dortmund voitti 8 pisteellä Bayern Münchenin. Ligue 1:ssä Montpellier voitti PSG:n 3 pisteen turvin. Kotimaassa HJK voitti Veikkausliigan päihittäessä FC Interin 6 pisteellä.

Vuosi 2012 oli erittäin mielenkiintoinen vuosi jalkapalloilussa. Uusia tähtiä syttyi ja vanhoja sammui. Futisvuodesta 2013 tulee kiehtova ja jännittävä, nimittäin luvassa on Afrikan mestaruuskilpailut ja taas intensiivinen vuosi seurajalkapalloilua ympäri maailmaa. Hyvästi 2012, tervetuloa 2013!

Avatar photo
Alvari Saarelma

Joissakin piireissä ''sanasepoksikin'' kutsuttu innokas abiturientti. Vapaa-aika kuluu pääösin urheilun ja muiden viihdykkeiden parissa. Melko intohimoinen Real Madrid-kannattaja. Kotimainen futiskin sytyttää.