Platonin Akatemia: Ihmisyys ja inhimillisyys puhuttivat kaikkia

Platonin Akatemia: Ihmisyys ja inhimillisyys puhuttivat kaikkia

Jo melkein 30 vuotta jatkunut perinne palasi jälleen, kun Platonin Akatemia järjestettiin tänä vuonna Hyrylässä. Platonin Akatemia on monitieteinen, sananvapautta, luovuutta ja vahvaa ilmaisua kunnioittava tiede- ja taidetapahtuma. Tänä vuonna teemana oli ihmisyys ja ilmaisu. 

Teema ihmisyys ja inhimillisyys on laaja, minkä takia tapahtumassa oli monia ihmisiä monilta eri aloilta puhumassa elämästään ja ammatistaan ja siitä, miksi he tekevät sitä, mitä tekevät. Puhujia oli kirjailijoista tekoälyasiantuntijoihin ja muusikoista toimittajiin, jotka kaikki toivat oman näkemyksensä itsensä ilmaisemiseen. Tapahtumassa pli myös toiminnallisia pajoja, kuten boffausta ja makrame-avaimenperien tekemistä. 

Tapahtuma alkoi yhteisellä paneelilla, johon osallistui viisi panelistia. He puhuivat omista uristaan ja siitä, miten he pystyvät omilla aloillaan ilmaisemaan itseään. Paneeliin osallistui muusikoita ja kirjailijoita. Paneelin jälkeen siirryttiin pajoihin. Itse menin Helsingin Sanomien toimittajan, Joona Aaltosen, pajaan. Aaltonen kertoi laajasti siitä, miten hänestä tuli toimittaja ja siitä, millaista on olla toimittaja esimerkiksi suurten uutisjuttujen keskellä, kun töitä riittäisi vuorokauden ympäri. Toimittajan työ ei ole yhdeksästä viiteen, vaan sitä tehdään ympäri vuorokauden. Aaltonen kertoi myös joistain tärkeimmistä työtehtävistään ja artikkeleistaan sekä vastasi kuuntelijoiden esittämiin kysymyksiin. 

Paneeli käynnissä. Kuva: Ninni Taskinen

Toisessa pajassa menin kuuntelemaan Marko Palokangasta, joka kertoi turvallisuusympäristön muutoksista ja varautumisesta erilaisiin uhkakuviin. Palokangas kertoi Suomen turvallisuustilanteesta hyvin sotaisessa Euroopassa ja antoi ohjeita, joiden avulla uhkakuvia kohdatessa toiminta olisi helpompaa ja sulavampaa. Hän puhui sotien lisäksi myös siitä, että luonnon ääri-ilmiöt tulevat vaikuttamaan maailmaan ja ilmastonmuutos lisää niitä. 

Kolmannessa ja viimeisessä pajassa kävin kuuntelemassa tunnettua suomalaista näyttelijää ja ääninäyttelijää Tuomas “Tume” Uusitaloa. Hän kertoi matkastaan teatterikorkeakouluun ja siitä, miten hän on samaan aikaan ollut osana Suomen Kansallisteatterin näytelmää ja kiertänyt Eurooppaa rock-yhtyeensä kanssa. Tume kertoi myös siitä, miten hän päätyi Kung Fu Pandan ääninäyttelijäksi ja miten se on vaikuttanut hänen muihin rooleihinsa.

Platonin Akatemia oli siis mieltä avartava ja näkemyksiä herättävä tapahtuma. Se tarjosi kuulijoille taas kerran ainutlaatuisen mahdollisuuden syventyä filosofisiin aiheisiin, kehittää kriittistä ajatteluaan ja keskustella elämän suurista kysymyksistä. Tapahtuma toi myös esille filosofian merkityksen osana yleissivistystä ja kannustaa nuoria ajattelemaan syvällisesti ja monipuolisesti. 

Eero Lindfors