Tuusulan uusi sydän: Monio

Tuusulan uusi sydän: Monio

Nyt syksyllä 2023 Tuusulaan saatiin kauan odotettu uusi lukio ja kulttuuritalo Monio, jonka avajaisia vietettiinlokakuun viimeisenä lauantaina. Monion valmistuminen ei kosketa pelkästään tämänhetkisten lukiolaisten elämää, vaan myös kaikkien tuusulalaisten. Avajaisia tultiinkin juhlistamaan runsain joukoin aina vauvasta vaariin saakka. Päivä oli suunniteltu niin, että jokainen avajaisissa vieraileva saisi omakohtaisen kokemuksen siitä, kuinka paljon Monio on jo nyt antanut tuusulalaiselle kulttuurille ja opetukselle. 

Päivä aloitettiin asiaan kuuluvalla vakavuudella eli sekä Tuusulan pormestari Kalle Ikkelä että Tuusulan lukiomj rehtori Seppo Kärpänen pitivät puheen avajaisyleisölle. Vastapainoksi puheille lauantain avajaispäivä sisälsi myös paljon musisointia, josta pitivät huolen ruokalassa ja kahvilassa lukion musiikkilinjan ja esiintyjätiimin fantastiset oppilaat laajalla tarjonnallaan. Soitto ja laulu raikasivat lähestulkoon koko avajaispäivän ajan. Musiikkia kuultiin myös Monion Riihisalissa, jonne huikea musiikkiopiston väki oli järjestänyt pienkonsertin. Musiikkiesitykset olivat ehdoton tunnelman luoja ja tekivät omalta osaltaan Monion avajaispäivästä unohtumattoman. 

Rehtori Seppo Kärpänen puhuu Monio-montussa.

Päivän mittaan jokaisella kävijällä oli mahdollisuus osallistua Monion eri tiloissa järjestettyihin nonstop-työpajoihin, joita järjestivät Musiikkiopiston ja Tuusulan opisto. Oli ihana nähdä, kuinka moni oli oikeasti tullut paikan päälle ihastelemaan Monion ainutlaatuista arkkitehtuuria, kuuntelemaan musiikkiesityksiä ja puheita, osallistumaan työpajoihin sekä ihan vain nauttimaan uusista tiloista ja tunnelmasta. Puheensorina täytti monitoimitalomme, ja ihmiset olivat silminnähden innoissaan uudesta yhteisestä saavutuksesta: Moniosta. 

Kiertelin avajaispäivänä ihmisten joukossa eri Monion tiloissa, ja samalla päätin ottaa selvää, miltä vastavalmistunut Monio vaikuttaa eri ikäisten ihmisten silmissä. Haastattelut tehtiin anonyymisti. 

“Moniosta on saatu monipuolinen kokonaisuus, joka tarjoaa mahtavat puitteet niin meille vanhoille kuin nuorillekin. Moniossa on myös järjestetty erilaisia tapahtumia jo nyt, ja erityisesti itsellä on jäänyt mieleen ruokailupäivä Monion pihalla syksyn alussa.” 

“Näin musiikkilinjalaisen ja lukiolaisen näkökulmasta Moniossa on mahtavat puitteet sekä opiskeluun että itselle tärkeään musiikkiin. Tuusulan opisto ja musiikkiopisto ovat sulautuneet erittäin kivasti yhteen meidän lukion kanssa, ja on mahtava nähdä, että kaikki tekevät yhteistyötä keskenään, jotta Moniosta tulisi mahdollisimman toimiva kaikkien näkökulmista.” 

“Monio on erittäin viihtyisä, ja Moniossa on mahtavat puitteet oikeastaan kaikkeen. Tilajako on mielestäni onnistunein asia. Näin käsityöläisen näkökulmasta Monion opistossa on satsattu uuteen tekniikkaan, jota pystyy sitten hyödyntämään käsitöitä tehdessä, ja ehkä jopa mahdollistaa jonkun uuden tekniikan kokeilemisen.” 

“Uskon, että Monio tuo paljon uusia, hyviä ja odotettuja tuulia Tuusulaan. Uskon myös, että Monio tuo tuusulalaisia yhteen eri tapahtumissa.” 

Käyn itse lukiota Moniossa ensimmäistä vuotta musiikkilinjalla. Sitähän ei voi hehkuttaa liika, kuinka mahtavat tilat meillä täällä Moniossa on ja kuinka toimiviksi ne on suunniteltu opiskelulle. Täällä Moniossa opiskelu on tuntunut erittäin mukavalta, koska ympäristönä lukiomme on kyllä yksi parhaista. Monio on mahdollistanut ainakin omalla kohdallani sen, että motivaationi koulunkäyntiä kohtaan on noussut ja aamuisin saapuessani kouluun on hyvä mieli.

Ellen Koistinaho