Tulevaisuuden suunnittelua Studia-messuilla

Tulevaisuuden suunnittelua Studia-messuilla

preview

Opiskelijat ovat jatkuvasti vaikeiden valintojen edessä. Se kaukana häämöttänyt tulevaisuus koittaakin jo nyt, kun pitää päättää mahdollinen jatko-opintopaikka toisen asteen koulutuksen jälkeen. Mikä minua kiinnostaa? Missä olen taitava? Minne haen seuraavaksi? Nämä kysymykset pyörivät varmasti jokaisen abiturientin mielessä.

Messukeskuksessa 3. – 4.12 järjestetyt STUDIA-messut esittelivät nuorille eri ura- ja opiskeluvaihtoehtoja. Tapahtumassa olivat mukana kaikki kotimaiset yliopistot ja lisäksi ammattikorkeakouluja, kansanopistoja sekä toisen asteen oppilaitoksia. Lisäksi mukana oli tietoa kansainvälisistä opinahjoista ja vaihto-opiskelumahdollisuuksista. Studiassa esittäytyivät valmennuskursseja järjestävät yritykset, monet järjestöt ja liitot. Messuilla oli mahtava mahdollisuus keskustella eri oppilaitoksissa opiskelevien nuorten kanssa henkilökohtaisesti. Messuilta tarttui mukaan myös monipuolinen kassillinen osastoilta jaettavaa materiaalia!

Valmennuskurssit

Päätettyään tulevan jatko-opintosuunnitelman alkaa nuorella rankka pääsykokeisiin valmistautuminen. Miten aikataulutan lukemisen? Mihin kaupunkiin tai kouluun haen opiskelemaan alaa? Pääsenkö sisään? Valmistautumista yliopistoon tai korkeakouluihin pyrkimisessä helpottavat valmennuskurssit. Kilpailu opiskelupaikoista on erittäin kireää, ja siksi monet päätyvät osallistumaan valmennuskurssille itsenäisen opiskelun tueksi.

Studiassa esittäytyivät monet valmennuskursseja järjestävät yritykset, muun muassa:

Takuuvalmennus tarjoaa kursseja kauppatieteisiin hakeville. Laadun takeena heillä on laatutakuu:  mikäli ei pääse sisään ensimmäisellä kerralla, saa seuraavan kurssin ilmaiseksi. Yli vuosikymmenen kestäneen valmennuskokemuksen perusteella he uskovat voivansa sanoa, mitä kauppakorkeaan sisäänpääsy edellyttää.

Valmennuskeskus tarjoaa valmennuskursseja eri aloille hakeville. Tarjolla on arkkitehtuuria, biologiaa, farmasiaa, historiaa, kasvatustieteitä, kauppatieteitä, maantiedettä, lääketiedettä, psykologiaa ja valtiotieteitä. Oppilaista huolenpitäminen, laadukas valmennus ja korkeatasoiset opettajat ovat olleet Valmennuskeskuksen mukaan heidän menestystekijänsä alusta alkaen.

Huippuvalmennus tarjoaa myös erittäin monen alan valmennuskursseja. Huippuvalmennus kertoo tarjoavansa huippukoulutetut opettajat, laajat kurssit, monipuoliset oppimismenetelmät ja yksilöllistä opetusta.

Pääsykokeissa menestyminen vaatii kuitenkin pääasiassa omaa tahtoa eikä edellytä kallista kurssia. Valmennuskursseille osallistuminen toki auttaa saamaan lukurutiinin ylle ja kertaamaan oleellisimmat asiat. Avaintekijät ovat kyky tehdä työtä pitkäjänteisesti ja palava tahto pääsykokeessa menestymiseen!

 

HUMAK – Humanistinen ammattikorkeakoulu

Opiskelu on yksi elämän kohokohdista. Useille se on ensimmäinen askel matkalla kotoa maailmalle. Se on elämänvaihe, jossa on muutakin sisältöä kuin vain opiskelua” kuvailee Humanistisen ammattikorkeakoulun esite lupaavasti. Osaston esittelijä kertoo opiskelun olevan käytännönläheistä – ihmisistä todella välitetään. Opiskelijat pääsevät esimerkiksi työskentelemään kehitysvammaisten parissa, mikä kertookin yhdessä tekemisen, yhteisöllisen oppimisen ja avoimen vuorovaikutuksen tärkeydestä alalla. Työelämää pääsee harjoittelemaan jo opintojen alusta asti oman alansa ihmisten kanssa. Opinnot painottuvat yhdessä tekemiseen ja kokemiseen. Humanistisesta ammattikorkeakoulusta voi valmistua yhteisöpedagogiksi, kulttuurituottajaksi tai tulkiksi. Opiskella voi Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa tai Turussa.

 

Maanpuolustuksesta ja lainvalvonnasta kiinnostuneelle – Puolustusvoimat ja Poliisiammattikorkeakoulu

Puolustusvoimien osasto erottui hyvin muiden osastojen seasta Messukeskukseen sisälle ajetun suuren partioajoneuvon avulla. Partioajoneuvo ei ollut ainoa Puolustusvoimien edustaja, vaan sen ympärillä pyöri monenlaisiin sotilaspukuihin pukeutuneita henkilöitä, jotka kertoivat työstään ja antoivat informaatiota Puolustusvoimien tehtävistä niistä kiinnostuneille. Itse saimme informaatiota kansainvälisistä valmiusjoukoista, joihin on mahdollista varusmiespalvelun jälkeen hakeutua. Koulutuksesta valmistuvilla rauhanturvaajilla on parhaat mahdollisuudet päästä kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin muun muassa Kosovoon, Afganistaniin ja Libanoniin. Hakijalta odotetaan muun muassa A-luokan palveluskelpoisuutta, tyydyttävää englannin kielen taitoa sekä B-luokan ajokorttia. Lisäetuina ovat muun muassa C-luokan ajokortti ja sopiva siviilikoulutus, kuten esimerkiksi kirvesmiehen tai sähköalan koulutus. Pääsykokeista ja valintatilaisuudesta voi lukea tarkemmin Porin prikaatin verkkosivuilta kohdasta ”Kansainvälinen valmiusjoukko”.

Puolustusvoimien partioajoneuvo ei ollut Messukeskuksen ainoa moottoriajoneuvo, sillä sen välittömässä läheisyydessä olivat poliisin partioauto ja -moottoripyörä edustamassa monen virkapukuisen poliisin kanssa Suomen poliisia. Osastolla saimme informaatiota Tampereen Hervannassa sijaitsevavasta Poliisiammattikorkeakoulusta (Polamk), joka on Suomen ainoa poliisioppilaitos. Polamk ei ole mukana yhteishaussa, vaan sinne on jatkuva haku. Opiskelijat valitaan valintakokeen perusteella, johon sisältyy kaksi vaihetta sisältäen muun muassa kuntokokeen, psykologisia testejä sekä henkilökohtaisen haastattelun. Ikärajaton koulutus antaa hakumahdollisuuden melkein kaikille koulutuksesta kiinnostuneille. Hakijan tulee täyttää tietyt vaatimukset, joita ovat Suomen kansalaisuus, sopiva terveydentila, lukion oppimäärä/ylioppilastutkinto tai vähintään kolmen vuoden mittainen ammatillinen perustutkinto, B-luokan ajokortti sekä rehellisyys ja luotettavuus. Poliisin peruskoulutus on laajuudeltaan 180 opintopistettä, ja sen aikana poliisiopiskelija pääsee osallistumaan yli 300 poliisitehtävään. Lue lisä tietoa www.polamk.fi-sivustolta, joilla on myös mahdollista täyttää hakemus poliisikoulutukseen.

Opiskelu ulkomailla

Vaihtoehtona perinteiselle puurtamiselle ja pänttäämiselle on tarjolla monia seikkaluja ulkomailla. Matkailu avartaa ja opettaa. Ulkomailla oppii uusista kulttuureista, tapaa mahtavia ihmisiä, kehittää kielitaitoja ja voi jopa ansaita vähän rahaa. Studia-messuilta sai eri esittelypisteiden kirjavuudesta huomata, että vaihtoehtoja on monia.

EF Education ja Cultural Care Au Pair osastolta sai vinkkejä EF:n järjestämistä mahdollisuuksista lähetä ulkomaille au pair -hommiin Amerikkaan tai kielikouluihin ympäri maailmaa opiskelemaan kieliä.

HeiHei! Study & Travel -toimisto auttaa nuoria saamaan opiskelupaikan tai työharjoittelupaikan Euroopasta, Kanadasta tai Aasiasta. Lisäksi toimiston kautta on mahdollista lähteä vapaaehtoistyöhön tai erilaisille lyhytkursseille.

Allianssin nuorisovaihto tarjoaa apua kielikursseista ja ulkomailla työskentelystä kiinnostuneille. Vaihtoehtoina on lähteä au pairiksi, työharjoitteluun, hotellityöhön ja vapaaehtoistöihin. Kohdemaita on tarjolla noin 60.

Myös muun muassa London Metropolitan University, ISCTE- University Institute of Lisbon, Estonian Business School, OY KILROY Finland Ab, IHTTI School of Hotel Management Switzerland, Embassy of Germany ja Institut Francais de Finlande olivat hyvin edustettuina messuilla.

Avatar photo
Paula Tiitta

Pitkän linjan lukiolainen, maailmanmatkaaja, 24/7 voimistelija. Hikipinko, jonka koulumenestyksen salaisuutena on tunneilla nukahtelu. Toimii tätä nykyä Hyveen kieliopillisena päätoimittajana, vaikka välillä pilkut vilisevätkin silmissä ja senat menevät sakaisin.