Elävän kirjaston kulisseissa

Elävän kirjaston kulisseissa

Hyrylän lukion oppilaskunnan hallitus ja Elävän kirjaston kirjat 16.11.2012

[stextbox id=”tietolaatikko” caption=”Elävä kirjasto”]

  • Tanskalainen nuorisojärjestö Stop the Violence perusti vuonna 2000 Elävä kirjasto -tapahtuman, joka on toiminnallinen menetelmä erilaisten ihmisten väliseen kohtaamiseen ja vuoropuheluun.
  • Tarkoituksena on rikkoa erilaisia stereotypioita ja edistää erilaisten ihmisten välistä ihmisarvoa ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.
  • Paperisten kirjojen sijaan lainataan oikeita ihmisiä keskustelua varten.
  • Hyrylän lukion oppilaskunnan hallitus järjesti koulussamme marraskuun 16. päivänä Elävä kirjasto -tapahtuman neljännen kerran. Lukiomme on Suomessa ainoa, joka järjestää tapahtuman vuosittain.
  • Vuoden teemana oli voima, valta ja väkivalta.
  • Opiskelijat saivat lainata kolme ikimuistoista ja mielenkiintoista kirjaa, ja päivän päätteeksi järjestettiin auditoriossamme paneeli.
  • Tänä vuonna kirjastosta sai lainata eroottisen tanssija, vapaaehtoistyöntekijän, mentalistin, lastenkodin ohjaajan, vankilalähetin, piraatin, bikini fitness -kilpailijan, romanon, transsukupuolisen, maailmanparantajan, reality tv-henkilön, afrikkalaisten aidsorpojen auttajan, aivovammaisen ja eläinoikeusaktivistin.

[/stextbox]

Kello lähenee aamuyhdeksää, ja aamupalatarvikkeet on katettu valmiiksi kirjaston pöydälle. Ensimmäiset kirjat alkavat saapua paikalle. Kirjalistat on kiinnitetty valmiiksi luokkien oviin ja käytävien seinille. Kirjojen odottaessa kahvin valmistumista oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Julia Pelin aloittaa päivän pienellä opastuksella kirjoille. Viimeistenkin kirjojen saapuessa paikalle on enää pieni hetki ensimmäisen lainauksen alkamiseen ja kirjaston peitettyjen ikkunoiden takaa kuuluu jo opiskelijoiden meteliä käytävältä. On aika aloittaa Elävä kirjasto.

Transsukupuolinen

Lauma seisoskelee käytävällä odotellen pääsyä reality TV -kirjaan, kunnes tulee tieto ensimmäisen lainauksen peruuntumisesta. Lauma ohjataan muihin alakerran kirjoihin, sillä yläkerrassa on melko täyttä. Paljon ennakkoluuloja herättävä transsukupuolinen on yksi kirjoista. Luokassa odottaa erittäin mukavan ja normaalin oloinen nainen, josta ei mitenkään käynyt ilmi, että hän olisi joskus ollut mies.

Johannaksi itsensä esitellyt nainen luennoi rennosti luokan edessä, kertoen muun muassa sukupuolenvaihdoksestaan ja sen vaikutuksesta hänen elämäänsä. Hänen mukaansa esimerkiksi omien lasten oli vaikea totutella siihen, että ”faija” olikin nyt ”mutsi”, ja lapsenlapsillekin tilanne oli hämmentävä.

Alkuluennon jälkeen on aika kysymyksille. Aluksi kysymyksiä ei oikein tule, ja tunnelma on melko jännittynyt. Pian kuitenkin joku takarivistä uskaltaa avata keskustelun, ja pian lainaus onkin jo loppupuolella. Yleisön käsitykset transsukupuolisuudesta menivät aivan uusiksi.

Mari Kasvin ensimmäinen lainaus alkamassa.

Bikini fitness -malli

Kohta 31-vuotiaan Pyhännältä kotoisin olevan, lähihoitajaksi opiskelleen bikini fitness -malli Mari Kasvin arki ei ole varmasti tylsää monien eri työtehtävien vuoksi. Tältä naiselta onnistuvat radiotoimittajan, mainostoimiston asiakkuusjohtajankin, mallin, baarimikon, tanssijan ja taikurin avustajankin työt. Myös cheerleader-ryhmän pitäminen Brasiliassa on tullut tutuksi hänen asuessaan siellä vuoden ajan. Tämä elämäniloa hehkuva nuori nainen on ollut jo lapsuudesta asti hyvin urheilullinen. Hän on harrastanut menneinä vuosina niin ratsastusta, yleisurheilua kuin tanssiakin.

Alun perin fitness-harrastaminen tuli Mari Kasvin elämään siskon myötä, joka itse oli ja on edelleenkin mukana fitness-maailmassa. Kasvin bikini fitness -ura lähti käyntiin Miamista, jossa hän ensimmäisissä kisoissaan sijoittui toiseksi 30 muun bikini fitness -mallin joukosta. Aluksi hän lähti matkaan kaverin yllyttämä vain kokeilumielessä ilman minkäänlaisia suuria tavoitteita, mutta loistavan sijoituksen myötä matka koituikin hänen uransa aluksi. Siitä lähtien hän on kilpaillut muun muassa Las Vegasissa sijoittuen Amerikan liiton päätöskilpailun omansa ja Over all -luokan voittajaksi. Suomessa hän on ollut Miss Suomi -semifinalisti. Ensi vuonna hän on tuomassa Suomeen Brasiliassa tutut takapuolen kiinteytystä edistävät tunnit.

Mari Kasvin arkeen kuuluvat 3–4 kertaa viikossa salitreeni, 3–7 kertaa viikossa aamulenkki, suhteellisen tarkka ruokavalio ja muut terveelliset elämäntavat. Hän ei esimerkiksi ole syönyt kahteen vuoteen yhtään karkkia tai suklaata.

Bikini fitness -lajissa tatuoinnit, silikonit, botox ja muu vastaava ovat sallittuja. Kisojen palkinnot ovat melko mitättömiä, jos otetaan huomioon kaikki kustannukset, esimerkiksi mahdolliset lennot ja hotellimajoitukset. Yleensä palkinnot koostuvatkin pokaaleista ja kukista, ulkomailla myös pienistä rahasummista. Kasvin mielestä kisaaminen on hauskaa ja kuka tahansa lajista kiinnostunut voi aloittaa kilpailemisen lajissa. Laji on kuitenkin haastava, sillä esimerkiksi lihasta pitää olla näkyvissä, muttei kuitenkaan liikaa. Ennen kisoja terveelliset elämäntavat ovat kaiken perusta. Syöminen on tarkkaa ja aikataulutettua, ruoan tulee olla puhdasta, alkoholinkäyttö on kiellettyä, ja harjoitella pitää mahdollisimman paljon. Lajissa on eduksi hyvä esiintymistaito, sillä esillä ollaan paljon ja useimmiten myös pienissä vaatteissa.

Mari Kasvi poseeraa ja esittelee hauistaan.

Romano

Myös Tuusulan oma julkkisromano Santeri Ahlgren  on myös valmiina elämänsä ensimmäiseen lainaukseen. Hän kertoo hyvin asiantuntevasti romanien historiasta ja kulttuurista. Tarkkoja lukujakin hän heittää – kuin myös läppää.

Tunnelma on kuitenkin hieman pingottunut. Romano tivaa kysymyksiä, sillä romaneista kertominen on niin laaja aihe, ettei tiedä mistä aloittaa. Yleisöä kiinnostaa eniten vaatetus. Romaninaisten puku on todella painava, mutta myös arvokas. Niissä on myös omia symbolisia kuvioita ja koristeita, joiden tarkempi merkitys jää tosin hieman epäselväksi.

Musiikin tärkeys ei sen sijaan jää epäselväksi. Ahlgren kysyy tunteeko yleisöstä kukaan romanimusiikkibändejä. Hurricanes mainitaan.

Ahlgrenista muodustuu lainauksen perusteella kohtuullisen mukava kuva, ja jälkikäteen saadusta palautteesta päätellen hän onnistui poistamaan stereotypioita romaneista oikein hyvin.

Reality tv -henkilö

Reality tv -henkilö Henna Kalinainen kävelee kohti luokkaa. Luokka pulisee jännittyneesti, ja portsari huudahtaa: ”Olkaapa hiljempaa.” Tähän kukaan ei reagoi, mutta Kalinaisen nostaessa kädet iloisesti ilmaan ja huutaessa moi, koko luokka hiljenee. Kalinainen on valmiina aloittamaan toisen lainauksensa.

Kalinainen kertoo olleensa mukana erilaisissa televisio-ohjelmissa, kuten Big Brotherissa ja Viidakon tähtösissä. Paljon hän ei itsestään viitsi kertoa, vaan toivoo sen sijaan kysymyksiä. Lähes ensimmäiseksi pamahtaakin kysymys: ”Millaiset välit sinulla on Marttina Aitolehteen?” Kalinainen vastaa epäröimättä välien olevan ”ihan hyvät”. Viidakossa Martina vain oli ”tosi ärsyttävä”. Perään Kalinainen toteaa leikkisästi: ”On se kyllä muutenkin (ärsyttävä).”

Lisäksi häneltä kysytään, paljonko hänelle maksetaan lehtijutuista ja häpeääkö hän mitään. Kalinainen kertoo, että kerran hänelle on maksettu neljätuhatta euroa yhdestä haastattelusta. Lisäksi hän myös kertoo, että soittaa usein itse lehtiin, kuten muutkin julkkikset, ja kertoo, jos on esimerkiksi sammunut katuojaan. Toista kysymystä Kalinainen pohtii pidempään ja toteaa, ettei kadu mitään, koska jos hän alkaisi katua kaikkia vääriä valintojaan, hän katuisi koko loppuelämänsä. Yksi Youtubeen ladattu video kuitenki hävettää häntä, ja hän tekisi mitä vain, jotta se sieltä poistettaisiin.

Aika kuluu kuin siivillä, ja kaikki lainaajat istuvat luokassa ainakin viisi minuuttia ylimääräistä eikä kukaan edes kysy, saako lähteä. Loppujen lopuksi Henna Kalinaisesta paljastuu koulukiusaamisesta vahvistunut, näyttämisenhaluinen nuori nainen eikä mikään Big Brotherin ”sekopääbimbo.”

Maailmanparantaja

Eroottisen tanssijan, reality tv -henkilön ja muiden suosittujen kirjojen varjoon jäänyt maailmanparantaja odottaa melkein tyhjässä luokassa toisen lainauksen alkua. Muutama oppilas, kaksi opettajaa ja eläinoikeusaktivisti ovat saapuneet kuuntelemaan Sirpa Solehmaista. Tunnelma on aluksi hieman vaisu, mutta keskustelua alkaa hiljalleen syntyä.

Aluksi Solehmainen kertoo olevansa töissä World Visionilla asiakaspäällikkönä ja olleensa myös konkreettisesti auttamassa kehitysmaissa. Työpaikka World Visionilta oli onnellinen yhteensattuma, kun koulutus, työkokemus ja kiinnostus kohtasivat. Solehmainen kertoo, miten hän työssään auttaa kehitysmaissa olevia ja mitä kaikkea World Vision on työllään saanut aikaan.

Yllättävänä heittona lainauksen lopulla eläinoikeusaktivisti kertoo saman tarinan japanilaisista ja delfiineistä kuin paneelissa. Tämän jälkeen kysymykset Solehmaisesta ja hänen työstään muuttuvat yleiseksi keskusteluksi muun muassa maailman tilanteesta ja maailman tulevaisuudesta. Alun hiljaisuus on tiessään, mutta valitettavasti lainausaika on jo loppumaisillaan. Taputuksien jälkeen pieni kuuntelijajoukkomme poistuu maailmanparantajan luennolta.

Mentalisti

Mentalisti, Anne Kjelin, istuu luokan edessä tomeran näköisenä. Hän on valmiina aloittamaan päivän viimeisen lainauksen ja on positiivisesti yllättynyt suosiostaan.

Kjelin kertoo aluksi kokemuksia henkien kanssa kohtaamisesta ja varoittaa meitä pahojen henkien kanssa leikkimisestä. Moni lainaajista odottaa, että Kjelin ottaa esille toteemieläimet, ja vihdoin odotus palkitaan. Kjelin kertoo tarinan, jossa hän oli tavannut naisen, jonka rinnalla kulki pystykorva ja myöhemmin mentalisti oli ymmärtänyt sen olevan naisen voimaeläin. Kjelin kertoo vahvalla tunteella tarinaansa, eikä yksikään poika pudistele päätään.

Lainauksen loppu lähenee nopeammin, kuin olisi arvannutkaan, mutta innokkaimmat pääsevät kysymään omaa toteemieläintään. Kuitenkaan Kjelin ei näe kaikkien toteemieläintä. Mieleenpainuvin mentalistin kertomus toteemieläimistä on kaksosten toteemieläin, joka on jostain syystä aina lintu.

Lainauksen loputtua vielä innokkaimmat jäävät keskustelemaan luokkaan mentalistin kanssa.

Paneeli

Päivän lopuksi järjestetään vielä paneeli, jonka aiheena on päivän teema voima, valta ja väkivalta ja johon osallistuvat  eroottinen tanssija, lastenkodin ohjaaja mentalisti, piraatti, vankilalähetti, maailmanparantaja, afrikkalaisten aidsorpojen auttaja, aivovammainen ja eläinoikeusaktivisti. Paneelista mieleen jäävät erityisesti eläinoikeusaktivistin intohimoiset puheet muun muassa koulumme sen päiväisestä ruoasta ja eläinoikeusaktivistien ahdistuneisuushäiriöistä. Paneelin toteutus on varsin hapuileva, eikä se tällä kertaa oikein onnistunut kunnolla. Päivä ei saa ansaitsemaansa päätöstä. Tästä toivottavasti opitaan ja ensi vuonna paneeli on päivän lopetukseen sopiva.

Monen kuukauden oppilaskunnan hallituksen tekemä työ päättyy pitkän kirjastopäivän jälkeen. Kirjat olivat tyytyväisiä järjestelyihin, ja osa jää vielä hallituksen kanssa nauttimaan kahvia päivän loputtua. Kirjojen kirjoittama palaute pistää hymyilemään. Hallituksemme saa positiivista palautetta ja kiitoksia kirjojen lisäksi rehtorilta, opettajilta ja opiskelijoilta. Elävästä kirjastosta on tullut lukiomme odotetuin tapahtuma, joka järjestetään myös ensi vuonna.

 

Avatar photo
Julia Pelin

Abiturientti, Hyveen toimittaja ja oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, joka rakastaa sosiaalista toimintaa, eläimiä, musiikkia, hyviä ruokia, matkustamista ja nukkumaanmenohetkiä. Stressaantuu helposti, koska haluaa aina päästä mukaan tekemään hauskoja asioita, kuten kirjoittaa verkkolehteemme. Tunnetusti helposti ärsytettävä ihminen, jonka kiusaamisesta ystävät pitävät.