Kuinka olla myöhästymättä

Kuinka olla myöhästymättä

aika

7:00 Prrr prrr

On maanantaiaamu, ja herätyskelloni pärinä kiskoo minut unien ihanasta maailmasta. Päätän kuitenkin kääntää kylkeä ja jatkaa unia vielä hetken aikaa. Herään muutaman minuutin päästä ja päätän vihdoinkin nousta. Katson kelloa ja huomaan kauhukseni sen näyttävän 8:10. Juoksen suihkuun, laitan vaatteet päälle, otan mukaan aamiaisleivän ja lähden kiireellä koulumatkalle. Ehdin tunnille 15 minuuttia sen alun jälkeen, ja opettaja päästää minut sisään.

Myöhästely on paha tapa suurelle osalle nykyajan opiskelijoista. En ole ollut kovinkaan monella aamun oppitunnilla, jossa kaikki olisivat olleet ajoissa paikalla. Suurimmalla osalla myöhästyminen on kuitenkin yleensä vain viiden minuutin luokkaa. Nämä vinkit saattavat auttaa sinua karsimaan myöhästymisiä oppitunneilta:

 

1) Suunnittele valmistautumisesi: Valmistautumiseen tarvittavaan ajan määrittäminen on olennaista ajoissa olemisen kannalta. Täytyy siis miettiä, paljonko aikaa menee suihkussa käymiseen, pukeutumiseen ja varsinkin tytöillä meikkaamiseen.

2) Varaudu pahimpaan: Aina varatessa aikaa lähtemistä varten kannattaa ottaa huomioon odottamaton. Mitä jos mopon ketjut menevätkin pois paikoiltaan tai pyörän rengas on tyhjä? Vastaavanlaisia myöhästymisiä on varmasti tapahtunut jokaiselle. Suurin osa näistä voidaan välttää aloittamalla valmistautuminen vaikka vain muutama minuutti aikaisemmin.

3) Pidä huolta tavaroistasi: Itse huomaan aina aamulla saman ongelman, jotain on hukassa. Joskus silmälasit, välillä puhelin ja silloin tällöin avaimeni, joita ilman en saa pyöräni lukkoa auki ja edes pääse kouluun.  Tavaroita etsiessä saattaa mennä kymmeniä minuutteja, mikä haittaa huomattavasti oppitunnille ajoissa ehtimistä.

4) Tiedosta matkoihin kuluva aika: Suuri syy myöhästymisiini on matkalle lähteminen liian myöhään. Talvella ulkovaatteiden päälle laittaminen kestää kolme minuuttia. Pyörälle siirtyminen ja lukon avaaminen vie kaksi lisää. Pyöräilyni koululle kestää 15 minuuttia. Yhteensä matkani siis kestää 20 minuuttia. Ei siis ole kovinkaan hankalaa arvioida oikeaa lähtöaikaa. Myöhästymiseni ei kuitenkaan johdu aina siitä, etten ehdi lähteä tiettyyn aikaan, vaan koska en sano itselleni: “Nyt on aika lähteä.” Saatan jäädä hetkeksi vielä katsomaan puhelintani, koska ajattelen aikani riittävän helposti. Ennen kuin huomaankaan, olen jo hieman myöhässä.   

5) Lue Hyve-lehteä vasta myöhemmin: Tiedän, että kaikki haluaisivat viettää kaiken aikansa lukien Hyve-lehteä. Lehden lukemisesta voi kuitenkin nauttia myöhemminkin illalla. Tästäkin numerosta löytyy tunnetun League of Legends -videopelin arvostelu, ohje herkullisen sitruunapiirakan valmistukseen ja kolumni kuluttajan vaikutusmahdollisuuksista nykyaikana. Lehdessä on paljon muutakin mielenkiintoista, joten kannattaa lukea. Älkää kuitenkaan myöhästykö sen takia.

 

Samuel Lindström