Asenne ratkaisee

Asenne ratkaisee

Paula pääkirjoitus

Suomen lehdistön keskuudessa on kuhistu koko toukokuun ajan. Neuvottelut Journalistiliiton ja Viestinnän keskusliiton välillä uudesta työehtosopimuksesta olivat pitkään tuloksettomat. Sopua vuosilomista ja palkankorotuksista ei saatu aikaan hyvällä, joten kummatkin liitot ottivat voimakeinot käyttöönsä. Journalistiliitto uhkasi yli kahden tuhannen toimittajan lakolla, mihin Viestinnän keskusliitto vastasi työsulun uhalla. Sopu uudesta työehtosopimuksesta saatiin kuitenkin aikaan viimehetkellä ja viime perjantaina alkavaksi suunniteltu lakko peruuntui.

Hyveen toimittajat eivät mitään lakkoa tarvitse ollakseen tyytyväisiä työehtosopimukseensa. Vuosiloma on jo niin pitkä, että jos siihen joku vielä vaatisi pidennystä, saisi hän lomailla saman tien koko vuoden ympäri. Lisäksi ”hyvä mieli” -palkkaan on työnantajamme helppo tehdä korotuksia, jotka eivät tule päättäjille kalliiksi. Pyrimme nimittäin jatkuvasti tekemään hauskempia juttuja, ja onhan hyväntuulisuus suureksi osaksi riippuvainen jokaisen omasta asenteesta. Näin toimittajat voivat antaa itselleen palkankorotuksia ottamalla ilon irti juttujen kirjoittamisesta ja olemalla ylpeitä siitä, mitä tekevät.

Muun muassa kesän uutuusjäätelöiden maistelemisesta ja arvostelemisesta osasivat toimittajamme nauttia, vaikka jädet pulitettiinkin omasta kukkarosta. Lisäksi kuntosalivertailun tekijät kokivat yhdessä liikunnan riemua rääkätessään itseään ja hikoillessaan talvella kertyneitä kaloreita pois lukijan puolesta.

Toukokuun numeroa varten toimittajamme ovat päässeet myös nauttimaan tieteestä Heurekaan, hurraamaan leijonakatsomoon, unelmoimaan filosofiatapahtuma Platonin akatemiaan, nauramaan ihmisten reaktioille koulumme vessojen ulkopuolella Kakkakälli-juttua kirjoittaessa ja ihailemaan Kiasman taideteoksia. Suurin palkankorotus meille toimittajille kuitenkin on, jos tämä kokemamme työnteon riemu välittyy myös sinne ruudun toiselle puolelle. Sitä palkkaa ei pystyisi rahalla korvaamaan.

Jos siis paikallislehti Keski-Uusimaa päättää työehtosopimuksen syntymisestä huolimatta ryhtyä vielä toukokuun aikana lakkoon, voitte turvautua uunituoreeseen Hyveeseen. Toivottavasti Keskari palaa kuitenkin viimeistään kesä-heinäkuussa takaisin kirjoituspöydän ääreen, sillä silloin Hyve pitää sitä lisäyksiä kaipaamatonta vuosilomaansa. Syksyllä  kilpailijamme voi taas laiminlyödä lukijoidensa valistamista, kun Hyve on lomasta virkistyneenä ja uudella innokkuudella ”back in business”.

Jos kevät ja toukokuu ovat olleet kiireistä aikaa hyveläisille, sitä se on varmasti ollut myös teille rakkaat lukijamme. Työt ja kokeet kasaantuvat lukuvuoden viimeisille viikoille, jolloin jokainen haluaisi olla jo ulkona nauttimasta ihanan aurinkoisesta kesäsäästä. Vielä kun ahkerointia häiritsemään lisättiin Euroviisujen ja jääkiekon MM-kisojen kisakatsomot, koeteltiin motivaatiota toden teolla. Loma ja vapaus eivät kuitenkaan enää ole kaukana. Enää vajaat pari viikkoa täytyy jokaisen taistella ylitsepääsemättömän voimakkaalta tuntuvaa vastustajaa vasten, niin kuin Leijonat tekivät tänä viikonloppuna pronssiottelussa. Sitten koittaa kaikkien odottama ja ansaitsema loma. Vaikka suomileijona lopulta kaatuikin Yhdysvaltojen murskaavan painon alla, ei se luovuttanut missään vaiheessa vaan taisteli loppuun saakka. Niin myös meidän lukiolaisten täytyy käydä urheasti viimeistä koitostamme kohden, emmekä saa antaa periksi. Sitten on lomalla ihana nauttia tujuimmista tötteröistä kesähittejä kuunnellen, kun voi olla tyytyväinen omaan panokseensa kuluneena lukuvuotena.

Nyt Hyve toivottaakin kaikille voimia viimeiseen rutistukseen, jonka jälkeen voimme nauttia kesän juhlista ja onnitella kevään uusia ylioppilaita!

Avatar photo
Paula Tiitta

Pitkän linjan lukiolainen, maailmanmatkaaja, 24/7 voimistelija. Hikipinko, jonka koulumenestyksen salaisuutena on tunneilla nukahtelu. Toimii tätä nykyä Hyveen kieliopillisena päätoimittajana, vaikka välillä pilkut vilisevätkin silmissä ja senat menevät sakaisin.