Tarinoita suomalaisista

Tarinoita suomalaisista

ÄI2-kurssilaiset kirjoittivat tasan 50 sanan tarinoita suomalaisista. Hyve-lehti julkaisee parhaimmat.

Maurilla on salmiakki suussa, ilme kuin filosofilla. Pönöttää pakkasessa kulmat kurtussa. Mitä lie hautoo mielessään? Saapastelee talvikengillään pihan poikki. Hakee vajasta potkukelkan. Asettaa oikean jalkansa luotettavan menopelinsä aisalle, potkaisee. Viilettää alamäkeen, puuskuttaa ylämäkeen. Henki huurtuu talviyöhön, naamalle jäätyy sitkeä hymy. Mäen päällä Mauri nappaa toisen salmiakin. Mielessä siintää: kohta saunaan.

Elmiina Mentula

Grillissä kypsenee kaksi rasvassa käristettyä sinistälenkkiä. Merkku seisoo ulkona helmikuisena iltana. Jaloissaan hänellä on pelkät vihreät kalsarit, eikä kylmä tunnu missään. Grillikausi on avattu. Mies avaa grillin kannen, häntä katsoo kaksi ylikypsää makkaraa. Kyyninen Markku hakee jääkaapista oluen ja istahtaa saunaan. Samaan aikaan olut kaatuu. ”Perkele!”

Aino Kari

Pellervo syntyy pimeään ja kylmään ja siellä hän pysyy. Hän elää kyynisestä mielestä ja mämmistä. Tärkein osa Pellervon elämää on kuolema. vaihtoehtoihin kuuluvat liian kuuma sauna, avantoon hukkuminen, liika ryyppääminen mökillä, pieleen mennyt Lapin retki, metsässä hirttäytyminen, karhun raatelu ja se aidoin: hän kuolee kirvesmurhaan, tekijä ja uhri humalassa.

Elias Wieru

Sininen taivas ja valkoinen maa. Keijo on jo vuosien ajan potenut kroonista masennusta. Keijo muutti muutama kuukautta takaperin Sumiaisiin Keiteleen rannalle ja on erakoitunut sinne täysin. Hän poistuu mökkitontiltaan ainoastaan kauppaan hakemaan makkaraa, sokeria, ruispaloja ja maitoa. Pontikkapannuun kerätään jäkälät metsästä. Saunasta avantoon mennessä maistuu kotipolttoinen viina. Onnellista on elämä.

Jonatan Tevaniemi

Mikko tuli pimeästä yöstä jääräpäisenä, kuten yleensä. Hän riisui toppavaatteensa ja huikkasi varovaisesti vaimolleen tulleensa kotiin. Mikko oli aina rakastanut poronkäristystä, ja sitä tänäänkin oli tarjolla. Mikko innostui, kun hänen vaimonsa oli keittänyt vielä kahvitkin siihen päälle. Hän ajattelee suu täynnä ruokaa lämpiävää saunaa, tirisevää makkaraa ja kylmää, raikasta olutta.
Joonas Pesonen 

 

 

Avatar photo
Minna Pessa-Makkonen

Hyrylän toimipisteen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja ja Hyveen ohjaava opettaja, joka harrastaa sienten keräämistä ja kokkaamista, lukee dekkareita ja kauhukirjoja ja kuuntelee vieläkin oman lukioaikansa musiikkia.