Parhaat vinkit syyslomalle

Parhaat vinkit syyslomalle

1372795_10200636758017644_1497763227_n

© Eve Jokinen

Hyve etsi ja kokosi parhaat vinkit syyslomalle sinulle, joka olet jaksanut ahertaa koulun parissa ahkerasti koko ensimmäisen jakson ajan. Toinen jakso  on vasta aluillaan, joten tulevalla syyslomalla onkin aika hengähtää hetkeksi. Lue tästä, mitä kaikkea syyslomalla tapahtuu milloin missäkin.

 • Mikä ei kuuluisikaan niin vahvasti syksyyn kuin sieniretket? Kerää koolle ystävät, perhe sekä naapurit ja suunnatkaa yhdessä kumisaappaat tömähdellen metsään. Jos perinteinen sienten poiminta tuntuu liian tylsältä, kokeile extremepoimintaa jättämällä sienikirjat kotiin. Onko sillä edes niin paljon väliä, oliko se sieni valkoinen kärpässieni vai herkkusieni?

 

 • Illat hämärtyvät yhä aikaisemmin syksyn edetessä, joten lähde Linnanmäelle nauttimaan säihkyvistä valoista ja rennosta karnevaalitunnelmasta 12.10. – 20.10. välisenä aikana Valokarnevaaleihin. Estradi täyttyy jälleen monista huikeista esiintyjistä. Voit bongata esimerkiksi Pariisin Kevään ja stand up -koomikkoja sekä monelle lapsuudesta tutun puistoa kiertävän Rolle-pellen. Huipennuksena nähdään 20.10. Helsingin taivaan väreillään täyttävä upea ilotulitus. Tarkempi ohjelma linnanmäen nettisivuilta.

 

 • Suuntaa jonain aurinkoisena syyslomapäivänä rannalle keräämään viimeisetkin rusketukset pintaan ja uimaan. Ei vielä ole liian kylmä, eiväthän järvetkään ole edes jäässä. Jos hampaat sattuvat silti kalisemaan, niin muista #suomiperkele.

 

 • Oletko aina halunnut pelastaa jonkun hengen? Jos olet vähintään 18-vuotias ja vastasit kyllä, käy heti tsekkaamassa Punaisen Ristin Veripalvelusta lähin verenluovutuspaikkasi ja tee syysloman hyvä teko. Maanantaina 14.10. Hyrylän Torpalla on mahdollisuus verenluovutukseen klo 14-19. Jos innostut verenluovutuksesta ja haluat myös jatkossa auttaa muita, lataa hengenpelastajan mobiilisovellus älypuhelimeesi. Siitä saat ohjeet ensiapuun, voit etsiä lähimmän verenluovutuspaikan sekä lahjoittaa Punaiselle Ristille! Joka päivä on hyvä antaa apua sitä tarvitseville!

 

 • Meinaako syysmasennus iskeä lähenevän talven takia? Hanki ensiapua ottamalla äkkilähtö johonkin lämpimään. Jos sinulla ei ole varaa lähteä Kanarian lämpöön, on Virossakin varmasti ainakin muutaman asteen lämpimämpää kuin täällä. Viikossa ehtii toipua jo hieman uhkaavasti alkavasta syysmasennuksesta.
  Ps. Nopeimmat voivat varata edulliset lennot huikeista Hullujen Päivien lentotarjouksista juuri ennen syyslomaa 9.-13.10.

 

 • Torstaina 17.10.2013 Fredan Tivolin valtaavat juhlivat abit, joilla on 69 jäljellä lukioaamua. Päälle puetaan mustavalkoista vaatetta, sillä illan teema on Black and White. Jos sinulla ei ole vielä ikää näihin k-18 pippaloihin, pidä omat limubileet tai jää suosiolla kotiin ja mene ajoissa nukkumaan.

 

 • Onko vaatekaappiisi päässyt kerääntymään ylimääräisiä vaatteita, joita et enää kelpuuta edes koeviikolla päällesi, tai pursuavatko kaapit muuten vain jos jonkinmoista romua, josta olet jo pitkään haaveillut pääseväsi eroon? Tuntuuko, että menot ovat tällä hetkellä suuremmat kuin tulot ja ottaisit mielelläsi vastaan laihtuneelle lompakollesi hieman täytettä? Tee kalenteriin tilaa huoneesi inventaariolle ja kasaa kaikki ylimääräinen kaapeista lojumasta ja toimita se jompanakumpana viikonloppuna syyslomalla Helsingin jäähallin kirpputorille myyntiin. Myynnillekin on kalenterista syytä varata tunti jos toinenkin, ellet satu olemaan tehomyyjä ja pöytäsi tyhjenee alta aikayksikön. Muista varata pöytäsi ajoissa tapahtuman nettisivuilta!

 

 • Tunnollinen oppilas sairastaa lomalla. Jos et ole vielä tänä syksynä sairastanut, on sen aika nyt. Näin vältyt poissaoloilta etkä jää paitsi opetuksesta. Mikä olisikaan parempi tapa viettää lomaa kuin kuumeessa sängyn pohjalla?

 

 • Elääkö sisälläsi salainen parkettien partaveitsi, joka ei ole vielä päässyt valloilleen? Ei hätää – nyt sinulla on mahdollisuus päästä näyttämään, kuinka muun muassa valssin pyörähdykset ja askeleet ovat hallussa Tanssiseura Santoksen järjestämällä lavatanssikurssilla! Jo wanhat tanssineille kurssi on oiva tapa verestää muistia opituista askelkuvioista ja syventää taitojaan. Vasta wanhoista haaveilevalle taas tarjolla on loistava tilaisuus aloittaa treenaaminen hyvissä ajoin, jolloin voit loistaa tulevilla wanhojen tanssitunneilla taidoillasi ja saada todistukseen LI4-kurssista ansaitun kympin! Kiinnostuneet saavat lisäinfoa tanssiseuran nettisivuilta.

 

 • Koulu on varmasti verottanut osansa ystäväsuhteistasi, joille aikaa ei vain ole tuntunut olla olevan. Onneksi lomalla sanotaan olevan vain aikaa, joten ota yhteyttä laiminlyötyihin ystäviisi ja pyhitä heille kokonainen päivä. Pakatkaa eväskorit täyteen herkkuja sekä lämmintä juotavaa ja suunnatkaa tuuliseen Suomenlinnaan! Mukaan on myös hyvä ottaa paksut vaatteet, muutama viltti sekä ehdottomasti villasukat. Mieltäsi lämmittävät ystävät saavat varmasti myös kehosi lämpenemään, etkä huomaakaan elohopean hipovan jo nollan tuntumaa!

 

 • Mittari on käynyt jo nollan alapuolella Etelä-Suomessakin muutamina öinä ja tiet ovat voineet olla paikoin liukkaita yöpakkasten takia, minkä vuoksi poliisi antoi jo syyskuun lopussa luvan nastarenkaiden vaihdolle. Ota syysloman tavoitteeksi vaihtaa talvirenkaat autoosi tai vanhempiesi autoon, etteivät tulevat yöpakkaset pääse yllättämään teitä! Jos renkaiden vaihto ei kuulu vielä taitoihisi, pyydä kokeneempaa renkaiden vaihtajaa näyttämään, miten homma sujuu, jotta ensi vuonna voit pientä vaivanpalkkaa vastaan vaihtaa avuttomien ystäviesi renkaat, kun liukkaat kelit yllättävät heidät kesärenkaineen!

 

 • Mitäköhän mummolle tai ukille mahtaa kuulua? Syyslomalla on turha syyttää koulukiireitä, sillä nyt on vihdoin aika vaihtaa kuulumisia isovanhempien kanssa. Kirjoita sähköpostia, soita tai mene kylään. Vierailulla ilahdutat varmasti vanhuksia ja itseäsi, sekä mikä parasta saat syödä mahantäydeltä mummin leipomia herkkuja!

 

 • Syyskuussa julkaistiin monia odotettuja levyjä, jotka ovat saaneet jo paljon suosiota. Esimerkiksi Cheekin tuore Kuka muu muka -albumi on nähty jo monien listojen kärjessä ja Sannin uusi Sotke mut -albumi puhuttaa monipuolisilla ja mielenkiintoisilla sanoillaan. Uusi kuukausi tuo kuitenkin uudet levyt, ja 18.10. ilmestyykin Spektin odotettu Diktaattorimies-albumi. Levyllä ovat jo julkaistut kappaleet Teen Mitä Haluun ja Juomalaulu. Pyhitä syyslomaperjantai Spektin uudelle albumille. Levyllä kuullaan varmasti Spektin lisäksi myös muita kovia nimiä.

 

 • Perjantaina 18.10. mittaa toisistaan ottavat jääkiekossa HIFK ja Jokerit. Jos et pääse paikanpäälle Helsingin Jäähalliin katsomaan ottelua, pitävät Facebook-kaverit varmasti huolen siitä, ettet jää ilman väliaikatietoja matsista.

 

 • Joka syksyyn kuuluu kauniisti palavat tunnelmalliset kynttilät. Jää ihailemaan niiden liekkejä ja anna ajatusten virrata vapaasti pois arjen kiireistä unohtaen kaikki huolet ja murheet. Ole kuitenkin varovainen, ettet polta hiuksiasi, koko talosta puhumattakaan. Grillauksen voit siis hoitaa vielä myös ulkona, jos säät sen vain sallivat.
Avatar photo
Noora Jussila

Viimeistä vuottaan lukiota käyvä toimittaja, joka on pahasti koukussa Robert’s Coffeen jääteehen.