Belgia ja Hollanti pääsiäisenä 2022

Belgia ja Hollanti pääsiäisenä 2022

Koronaviruksen alettua levitä maailmalla moni joutui luopumaan lomasuunnitelmistaan, ja sama jatkui seuraavan kahden vuoden ajan. Kun koronarajoitukset viimeinkin purettiin ja matkailu sallittiin taas, ihmiset alkoivat varata lomamatkoja ulkomaille. Keväällä ihmiset varasivat runsaasti matkoja Euroopan suurkaupunkeihin, kuten Amsterdamiin ja Brysseliin. Tämän artikkelin kirjoittajat Laura Koskinen ja Saaga Taavitsainen vierailivat näissä maissa pääsiäisenä keväällä 2022.

Saaga vieraili perheineen Amsterdamissa, Hollannissa. Hollanti on erityisen suosittu kohde keväisin. Syy tähän löytyy sen keväisin kukoistavista tulppaanipelloista, näyttävistä tuulimyllyistä, kanaaleista, puukengistä ja juustoista. Suomessa, kun kevät on vasta alkamaisillaan, on Hollannissa kevät jo pitkällä. Lämpötilakin voi silloin hipoa jopa 20 astetta. Hollanti tunnetaan myös siellä syötävistä pyöreistä vohvelikekseistä, joiden välissä voi olla vaikkapa siirappia. Esimerkiksi Amsterdamia lähimpänä olevalla Schipholin lentokentällä oli myynnissä hyvin paljon näitä vohveleita, joita monet ihmiset ostivat kotiin tuliaisiksi. 

Laura taas vieraili Belgiassa isäntäperheensä luona. Laura ehti vaihtovuotensa aikana Belgiassa kokea kaikenlaista, ja hän tietää nyt paljon paremmin, millaista elämä on Suomen ulkopuolella. Belgian kulttuuri on saanut paljon vaikutteita sen naapurimaasta Hollannista. Maita yhdistää myös yhteinen kieli: hollanti. Belgia tunnetaan suklaasta, ranskalaisista perunoista majoneesin kera, vohveleista, oluesta ja simpukoista. Matkustaessa Belgiassa täytyy maistaa ainakin yhtä mainituista herkuista. Belgialaiset pikkukaupungit, kuten Brugge ja Liege, ovat täynnä suklaakauppoja, joista yksi tunnetuimmista on Leonidas. Belgia muistuttaa hyvin paljon Hollantia, sillä Belgiassakin on kanaaleja ja samankaltaisia taloja kanaalien varsilla, jotka ovat säilyneet noin 1600-luvulta tähän päivään saakka. 

Turistina ollessa ulkomailla, varsinkin kaupunkikohteessa, paikasta toiseen liikkuminen voi olla hankalaa ilman julkisia kulkuneuvoja. Amsterdamissa lentokentältä sai ostettua enintään kolmeksi päiväksi matkalipun, jolla pääsi matkustamaan rajattomasti julkisilla. Suomessa lippu pitää leimata aina astuessaan sisään julkisiin, mutta Amsterdamissa lippu täytyi leimata mennen tullen. Belgiassa Laura taas osti kymmenen kerran GoPass-junalipun, jolla hän säästi rahaa. Jos on jossakin kohteessa pitkään, on järkevää ostaa sarjalippu eikä useita yksittäisiä lippuja. Ennen matkaa kannattaakin tutustua kyseisen maan julkisenliikenteen käytäntöihin, sillä ne saattavat olla hyvin erilaisia.

Vaikka koronarajoitukset oli jo purettu, silti lentokoneissa jokaisen matkustajan oli käytettävä kasvomaskia. Hollantiin ja Belgiaan saapuessa ei pitänyt esittää kenellekään koronatodistusta tai todistaa siitä, että on sairastanut koronaviruksen. Erikoista Suomen ja näiden kahden maan välillä oli kuitenkin se, että Suomeen takaisin tullessa vastassa oli joukko viranomaisia tarkistamassa koronarokotustodistuksia. Mikäli todistuksia ei ollut, oli mentävä samantien koronatesteihin. 

Saaga Taavitsainen