Menneisyyden kuvat

Menneisyyden kuvat

On jälleen aika jakaa kuvia opettajien nuoruudesta. Opettajamme kertovat nyt tarinansa nuoruuden kuvien takaa.

Minna Pessa-Makkonen

Olin keväällä 2001 Erasmus-opiskelijavaihdossa Gentissä, Belgiassa. Opiskelin yliopistossa hollannin kieltä ja kulttuuria. Kuva minusta ja koirapatsaasta on otettu jossain läheisessä pikkukaupungissa, jonka nimen olen jo unohtanut. Vierailimme tuona päivänä belgialaisen kaverini Frankien lapsuudenkodissa. Toinen kuva on otettu talon puutarhassa. Ihan kaikkien kuvassa olevien nimiä en enää edes muista. Myös hollannin kielitaitoni on nykyään aika passiivista, mutta vaihtoaikani on monella tapaa tärkeimpiä jaksoja elämässäni. Puoli vuotta ilman perhettä ja vanhoja ystäviä antoi minulle mahdollisuuden miettiä, kuka ja millainen ihan oikeasti olen. Opin paljon enemmän itsestäni ja ihmisistä kuin kielestä ja kulttuurista. Huomasin, että olenkin rohkea ja itsenäinen. Tutustuin monenmaalaisiin opiskelijoihin ja tietysti belgialaisiin. Ystävystyin ensimmäistä kertaa sellaisten suomalaisten kanssa, jotka eivät olleet pääkaupunkiseudulta. Kun kesäkuun lopussa palasin kotimaahani, osasin puhua paitsi yksinkertaista ja elekielellä tehostettua ”erasmus-englantia” myös sujuvaa Oulun murretta, mikä huvitti kovasti ystäviäni.

Susanna Kantola


Valitsin tämän kuvan, koska se kuvaa riemukasta elämänasennettani. Sama ilo liittyy myös lukemiseen, lempiharrastukseeni, johon myös muistoni liittyy. Minulle ja pikkuveljelleni luettiin lapsena joka ilta satuja. Vaikka kirjoja oli hyllyssä vino pino ja lisää lainattiin kirjastosta, opin ainakin suosikkini loppujen lopuksi ulkoa. Yksi lempikirjoistani oli Roald Dahlin Suunnattoman suuri krokotiili, jossa ilkeälle matelijalle käy loppujen lopuksi kehnosti. Muistan oppineeni lukemaan, kun isäni luki kirjaa ja kutsui kirjan virtahepoa vahingossa väärällä nimellä. Kurkkasin kirjan sivulle ja tarkistin – Mähkö-Möhköhän se siellä seikkaili! Tuon illan jälkeen aloin vähitellen lukea kirjoja itsekin. Toivon, että ne ilahduttavat Hyveen lukijoita yhtä paljon kuin minua!

Hanna Alanen

1990-luku, auringon polttama permis, otsatukka tötteröllä ja päällä pakollinen poolopaita. Oi elämä!

Ninni Taskinen