Anonyymit opettajat: noloimmat mokat

Anonyymit opettajat: noloimmat mokat

Kävimme kysymässä Hyrylän toimipisteen opettajilta heidän noloimpia hetkiään opettajan uran varrelta. Paljastukset annettiin Hyve-lehden toimitukselle nimettöminä. Vastausten saaminen ei ollut kuitenkaan mitään helpointa hommaa. Nimittäin, jos jossain, opettajan ammatissa häpeänsietokyky kasvaa hyvin suureksi, eivätkä opettajat ihan pienestä nolostu. Kyllä me kuitenkin jotain saimme irti. Paljastuksia lukiessa voit arvuutella, kenen opettajan nolo hetki on kyseessä.

1. “Opiskelijat työskentelivät luokassa, ja katselin koneelta opettajien pikkujouluissa otettuja valokuvia. Jossain vaiheessa tajusin, että selailuni näkyi tykin kautta koko luokalle.”

2. “Kysyin Agora-matkalla opiskelijalta WhatsApp-viestillä, onko esitelmä esityskunnossa. Opiskelijan äiti vastasi, että nyt taisi tulla väärään numeroon, ja niinhän siinä oli käynytkin.”

3. “Ennen korvaleikkaustani minulla oli vielä huonompi kuulo kuin nykyään. Oli kokeet. Yksi tytöistä viittaa ja sanoo jotain, mutta en kuule mitään. Vanhasta kokemuksesta kuitenkin tiesin, että yleensä viittaus kesken koetta tarkoittaa: ’Saanko käydä vessassa?’ Vastasin siis: ’OK!

Tyttö poistui luokasta. Mutta ei suinkaan vessaan. Vaikka olin puolikuuro siihen aikaan, kuulin varsin selkeästi, mitä ’vessassakävijä’ teki käytävällä. Varmennus siitä, mitä hän oli tehnyt, tuli tytön palatessa luokkaan: ’Hiljensin yläasteen.’“

4. “After ski -performanssissa pulkkailimme koulun käytävillä. Sain siivoojilta nuhteet, ja ihan syystä.”

5. “Koulussamme oli vierailijoina opettajia Saksasta. Keskustelin yhden heistä kanssa ja puhuttelin häntä etunimellä. Kollegat kyselivät, onko meillä jotain sutinaa. Ei, en vain osannut saksalaisia teitittelykäytänteitä.”

6. “Opetin väärästä kirjasta väärää asiaa ryhmälle ja sain tietää siitä vasta tunnin lopussa, kun kysyin, oliko kukaan tehnyt mitään.”

7. “Tilasimme kollegan kanssa havainnollistavia tuotteita seksikaupasta. Kun avasimme tilauksen, mietimme, miksi paketissa on iso pinkki dildo. “

8. “Minä pidin pienen ryhmän tuntia. Olin vasta tavannut mieheni ja olin hyvin rakastunut. Tunnin aikana viestittelimme toisillemme enkä pystynyt lopettamaan nauramista. Kävin myös luokan ulkopuolella rauhoittelemassa itseäni, mutta se ei auttanut. Tämän jälkeen oppilaat totesivat: ’Sun on pakko kertoa, miks sä naurat noin paljon.’”

9.“Mokasin näkyvästi ja kuuluvasti koko koulun edessä kevätjuhlassa.”

Eero Lindfors