Tutustu koulumme vaihto-oppilaaseen Mariasoleen

Tutustu koulumme vaihto-oppilaaseen Mariasoleen

Koulussamme on ollut tänä lukuvuonna italialainen vaihto-oppilas Mariasole Vaccaro. Nyt, kun hänen vaihtovuotensa lähestyy loppua, päätimme haastatella häntä kuluneesta vuodesta. Mariasole on tuonut kouluumme iloisuutta ja opettanut muille oppilaille ja opettajille omasta kulttuuristaan ja italialaisesta koulujärjestelmästä. On ollut ilo tutustua Mariasoleen ja samalla Italiaan!

Mariasole päiväretkellä Porvoossa.

Kuinka kauan olet ollut Suomessa? Olen ollut Suomessa noin yhdeksän kuukautta. Tulin Suomeen elokuussa ja lähden takaisin Italiaan kesäkuussa. 

Miten korona on vaikuttanut vaihtovuoteesi?
Onneksi ei niin paljoa kuin aluksi oletin. Vaihto-oppilasjärjestön Lapin matka peruttiin koronatilanteen takia, ja joululomalla en voinut tehdä kaikkea, mitä olisin halunnut. 

Miksi valitsit Suomen kohdemaaksi?
Koronan takia halusin lähteä vaihtoon Euroopan sisällä. Halusin mahdollisimman erilaisen kohdemaan verrattuna Italiaan. Tykkäsin Suomen luonnosta ja kylmyydestä. Olin kuullut myös paljon hyvää suomalaisesta koulujärjestelmästä. 

Millä kolmella sanalla kuvailisit vaihtovuottasi?
Kuvailisin vuottani sanoilla haastava, mielenkiintoinen ja upea. 

Oletko tykännyt opiskelusta koulussamme? Mikä on suurin ero omaan kouluusi Italiassa?
Tykkään opiskelusta täällä todella paljon! On ollut mielenkiintoista kokea täysin erilainen opiskelumenetelmä. Italiassa opettajat vaihtavat tunnin jälkeen luokkaa oppilaiden sijasta, jotka pysyvät aina kotiluokassa samojen oppilaiden kanssa. Italiassa koulua on myös lauantaisin ja koulupäivät kestävät yleensä noin viisi tuntia. Suomessa oppilaat valitsevat itse aineet, joita haluavat opiskella, kun taas Italiassa linjan, jolla haluavat opiskella. 

Miten suomalaiset eroavat italialaisista?
Uskoisin, että italialaiset ovat enemmän “outgoing”, sillä suomalaisia pidetään usein hiljaisina ja sulkeutuneina. Kun luo hyvän yhteyden suomalaiseen, huomaa myös, kuinka avoimia suomalaiset voivat olla halutessaan.

Mistä suomenkielisestä sanasta pidät eniten? Miksi?
“No niin” sitä voi käyttää aina kaikissa tilanteissa, varsinkin kun ei tiedä, mitä pitäisi vastata tai sanoa. 

Paras muistosi tai lempiasiasi Suomesta?
Lempimuistoihini Suomesta kuuluvat matkat uusiin kaupunkeihin kavereiden kanssa. Muistan hyvin matkani Turkuun: katsoin junasta ulos ja näin lumisen maiseman. 

Mikä on mielestäsi paras suomalainen ruoka? Tykkään kaikista kalaruoista, kuten kalakeitosta. Yksi suosikkiherkkuni on varmasti pulla (munkit). 

Suosittelisitko vaihtoon lähtemistä muille? Miksi? Suosittelen vaihtoon lähtemistä ehdottomasti! Vaihto on kokemuksena tosi opettavainen. Vaihtovuoden aikana oppii uusia asioita toisesta kulttuurista, uuden kielen, muiden kanssa kommunikointia, erilaisten tilanteiden kohtaamista yksin. Vaihdossa saa paljon uusia kokemuksia ja saa uusia ystäviä ympäri maailmaa. 

Kiitos haastattelusta ja kuluneesta vuodesta Mariasole! 


Avatar photo
Laura Koskinen