”Ei ne englanninkieliset sivistyssanat ainakaan helpota opiskelua!”

”Ei ne englanninkieliset sivistyssanat ainakaan helpota opiskelua!”

Haastattelin koulumme vanhaa oppilasta Janne Hyökkiä, joka valmistui Hyrylän lukiosta keväällä 2015. Nykyään hän opiskelee Tallinnan teknillisessä yliopistossa (TTU – Tallinn University of Technology) taloustieteiden kandidaatiksi (Bachelor of business administration). Hän asuu kahden muun suomalaisen kanssa Tallinnan keskustassa. Idea Tallinnaan lähtemisestä syntyi jo lukion ensimmäisen vuoden aikana, kun koulun kautta pääsi lähtemään mukaan Studia-messuille. Janne Hyökki lähti kavereidensa kanssa messuille, ettei tarvinnut mennä oppitunneille, mutta messuille he huomasivat Tallinnan yliopiston pisteen. Päätös ei kuitenkaan syntynyt heti vaan asiaa täytyi pohtia vielä kirjoitusten jälkeenkin. Päätös Tallinnaan lähtemisestä syntyi vasta kirjoitusten jälkeisen kesän 2015 lopulla.

Hyökin mukaan Tallinnassa opiskelu on melko samankaltaista kuin Suomen lukio-opinnot, muutoksena lukioon verrattuna kuitenkin opiskelukielen vaihtuminen englantiin. ”Mitkään koulutehtävät tai kokeet eivät ole olleet ylitsepääsemättömän vaikeita, ja kursseista pääse kyllä läpi jos yhtään viitsii yrittää”, Janne toteaa.

Uudet asiat ovat aina hieman jännittäviä, kuten varmasti montaa on jännittänyt lukion aloittaminen myös Tallinnaan lähteminen oli jännä hetki, mutta Hyökkiä helpotti, kun mukaan lähti hyvä ystävä, joten kaikkea uutta ja jännittävää ei tarvinnut kokea yksin. Lisäksi Tallinnassa on helppo saada uusia ystäviä, sillä suomalaisia opiskelijoita on yhteensä noin tuhat. Heistä 400 opiskelee TTU:ssa. Hyökki kertoo myös, että kaikille opiskelijoille, niin uusille kuin vanhoillekin, järjestetään paljon tapahtumaa ympäri vuoden: ”Lähinnä jonkin sortin juominkeja, mutta myös erilaisia matkoja, kuten surffimatka Portugaliin ja laskettelumatka Alpeille. Joten jos vaan jaksaa nousta kotisohvalt,a niin kyllä väkisinkin pitäisi tutustua uusiin naamoihin.”

ttu2

Ulkomailla opiskelussa (tai ainakin Tallinnassa) parasta on se, että pääsee opiskelemaan englannin kielellä kansainvälisessä ympäristössä (yli 1 400 opiskelijaa 87 eri maasta). Tallinna on lähellä Suomea, ja laivamatka kestää vain pari tuntia, joten Suomeen on helppo tulla vaikka joka viikonloppu, varsinkin kun opiskelijoilla on koulua vain maanantaista torstaisin. Tallinnan yliopistoon on helppo päästä sisään eikä tarvitse lukea useampaa vuotta pääsykokeisiin toisin kuin Suomessa. Kysyessäni mikä Tallinnassa opiskelussa on inhottavinta, sain vastauksen: ”Eipä Tallinnassa opiskelussa ole mitään ertiyisen inhottavaa, voisi ehkä sanoa että jos on paljon luettavaa niin ei ne englannin kieliset sivistyssanat ainakaan helpota opiskelua.” Tallinnaan hakemista Hyökki suosittelee niille, jotka osaavat englantia (englannista yo-kokeesta C tai erillinen kielikoe), Viron yliopistoihin on helpompi päästä sisään kuin Suomen, ja ne antavat kansainvälisen pohjan niin jatko-opinnoille kuin työelämäänkin, eli kannattaa hakea, jos on vähänkään kielitaitoa ja kiinnostusta kansainvälisyyteen.

”Elämä Tallinnassa on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa. Virossa suomalainen opiskelija voi elää todella leveästi, sillä vuokrat ovat paljon pienemmät Suomen hintatasoon verrattuna. Myös yöelämä ja ulkona syöminen on todella paljon edullisempaa”, toteaa yli 120 neliömetrin kerrostaloasunnossa asuva opiskelija. Janne Hyökin tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki. Hän ei osaa sanoa, onko edessä maisterin tutkinto Tallinnassa vai jossakin muualla maailmassa. Vaihtoehtona on myös välivuosi ja mahdollisesti työskentely ulkomailla. 

kahvi

Viimeisenä kysyin perinteisen kysymyksen viimeisimmästä hyveestä, tähän Hyökki vastasi: ”Viimeisin hyveeni taitaa olla se kun kävin hakemassa kotimatkalla kaupasta kahvia, kun kämppis pyysi. Kauppa ei ollut aivan matkan varrella, joten jouduin tekemään pienen lenkin.”

Avatar photo
Jemina Hyökki

Hyrylän toimipisteessä abina. Suuressa osassa elämää sirkus ja sen tavoitteellinen harrastaminen.