League of Legends pelaajan näkökulmasta

 

LoLpose

League of Legends (LoL) on ilmainen tietokonepeli, jota pelaa päivittäin 27 miljoonaa ihmistä. Mikä tekee Riot Gamesin kehittämästä ja julkaisemasta LoLista niin suositun? Pyrin tuomaan pelaajan näkökulman esille kertoen samalla itse pelistä.

League of Legends sisältää pähkinänkuoressa 129 erilaista pelattavaa hahmoa sekä listan erilaisia esineitä, joita ottelun aikana ostetaan. Voittaminen vaatii vastustajajoukkueen Nexuksen, eli päärakennuksen, tuhoamisen. Suosituimmassa pelikentässä, Summoner’s Riftissä, kaksi viiden hengen joukkuetta asettuvat vastakkain. Helpolta kuulostava peli kuitenkin sisältää monia kymmeniä erilaisia tekijöitä, jotka kokeneen pelaajan tulee ymmärtää.

Miksi 27 miljoonaa ihmistä pelaa tätä peliä päivittäin? Pelin koukuttavuus, yhteisöllisyys, onnistumisen tunteet, nopeat ja erilliset ottelut (15-60min) sekä mahdollisuus vertailla itseään muihin ovat kasvattaneet ison pelaajakannan tälle pelille. LoLia pelataan yleensä kaveriporukalla. Toisaalta huonojakin puolia löytyy. Olen huomannut lähes poikkeuksetta jokaisella LoLin pelaajalla turhautumisen sekä raivon tunteita. 

Uusi ja kokematon pelaaja pelaa ensiksi tietokonetta vastaan ja pikkuhiljaa pelaajan ”level” kasvaa otteluiden jälkeen. Normaalissa pelimuodossa pelaaja saa vastaansa samalla tasolla pelaavia pelaajia Summoner’s Riftissä. Pelaajan kehittyessä hänen on mahdollista pelata toista pelimuotoa, rankedia, jota pelataan edellä mainitussa Summoner’s Riftissä. Jokaisen ranked-pelin lopputulos vaikuttaa pelaajan omaan rankingiin. Tuntuu erittäin hyvältä nousta aina korkeammalle tasolle, koska silloin on todistetusti parantanut pelitaitojaan. Toisaalta miksi pitäisi lopettaa, kun aina voi parantaa? Luonnollisesti pelaajan noustessa hän kohtaa yhä kokeneempia pelaajia, mikä estää loputtoman tason nostamisen. Kaverit näkevät toistensa tasot, jolloin syntyy halu olla muita paremmalla tasolla. Turhautumista ja raivoa synnyttävät pääosin ranked-pelien häviöt, jotka hidastavat nousutahtia tai jopa laskevat omaa tasoa. Ranking-tasot ovat Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond ja Challenger. Toisaalta ei ole mikään pakko pelata stressaavaa rankedia, välillä voi pitää hauskaa normaalissa pelimuodossa. Silti todella moni pelaaja pelaa LoLia pääosin rankingin takia.

Runsaat onnistumisen tunteet tuottavat pelaajille mielihyvää, jolloin on vaikea lopettaa pelaamista. Omat yksilölliset onnistumiset tuntuvat erittäin hyviltä tasaväkisessä ottelussa. Toisaalta selvä ero joukkueiden taitotasossa tekee ottelusta erittäin piinaavan häviävälle joukkueelle. Tämän vuoksi rankedeissa pelaaja kohtaa taitotasolleen sopivia vastustajia. Muutaman vuoden pelaamisen jälkeen pelaaminen voi tuntua vain mekaaniselta suoritukselta ilman ilon tunteita. Kuten kaikissa peleissä, on tärkeää nauttia jokaisesta hetkestä. Ilon puute ja suuri voitonhalu tekevät pelaajasta helposti kireähermoisen ja ärtyisän.

rankit
Tämä kaavio antaa kuvan pelaajien taitotasojen jakautumisesta.

LoL on surullisenkuuluisa siitä, että pelaajat eivät yleensä kunnioita toisiaan ottelun aikana. Tämä tietysti pätee, kun joukkueen jäsenet eivät tunne toisiaan. Ainakin joka toisessa ottelussa toisen joukkueen jäsenet riitelevät keskenään kehittäen huonon ilmapiirin. Usein kommunikaation puute aiheuttaa virheitä ja väärinkäsityksiä, jotka voivat olla kohtalokkaita voiton kannalta. Tämän takia joukkueiden jäsenet moittivat toisiaan. Sanoisin, että kokeneet pelaajat riitelevät keskenään vähiten, koska kokeneet pelaajat ovat oppineet pelaamaan tuntemattomien kanssa. Pelaajana voin todeta, että rauhallinen ja positiivinen asenne auttaa välttämään monen monta mielenpahoitusta otteluissa. Muita pelaajia pitää kohdella inhimillisesti, vaikka he eivät tavoita toisiaan fyysisesti ruudun toiselta puolelta.

League of Legends on oiva peli kaikille kokeiltavaksi ilmaisuuden vuoksi, mutta ei kannata hermostua, jos peli tuntuu vaikealta aluksi. Kuten kaikissa peleissä, harjoitus tekee mestarin, mutta LoL on varsin iso kokonaisuus opeteltavaksi. Toisaalta mahdollisen kaveriporukan kanssa pelaaminen on hauskaa ja aika kuluu nopeasti.

Lopuksi kerron suppeasti Summoner’s Riftin toimintaperiaatteen. 

LoLin pelityyppi on fiktiivinen taistelupeli, mutta taistelut eivät näytä raaoilta. Kukin pelaaja valitsee ottelun alussa itselleen ohjattavan hahmon, eli Championin. Jokainen hahmo on uniikki, ja jokaisella hahmolla on  kentällä tietty paikka, joka määräytyy hahmon toimintaperiaatteen mukaan. 

Kenttä jakautuu kahteen identtiseen puoliskoon, ja pelin alussa kumpaakin puoliskoa hallitsee yksi joukkue. Molemmat puoliskot jakautuvat kolmeen linjaan, jotka yhdistyvät kentällä. Kullekin linjalle menee tietty määrä hahmoja. Yksi hahmo menee kummastakin joukkueesta ”toppiin” ja ”midiin”, eli ylä- ja keskilinjalle. Linjojen välissä sijaitsee jungle, jossa yksi hahmo kiertelee auttaen tiimitovereitaan. Loput hahmoista menevät ”bottiin”, alalinjalle. Linjoille syntyy tietokoneen ohjaamia minioneita eli pieniä sotilaita. Kumpikin joukkue pyrkii “puskemaan” omia linjojaan edeten vastustajan tukikohtaan. Vastustajan hahmon tappaminen palkitaan kullalla, jolla ostetut tavarat vahvistavat hahmoja. Hahmon kuoltua pelaaja ei menetä tavaroitaan, mutta joutuu odottamaan hetken, että hahmo syntyy uudelleen tukikohtaan.

League-Of-Legends-Map-01
Summoner’s Rift

Joukkueiden täytyy tuhota vastustajan tykit vähintään yhdeltä linjalta päästääksen Nexuksen kimppuun. Tykit ovat vahvoja, ja niiden tuhoaminen vaatii ylivoimaa tai taktikointia. Kentällä sijaitsee tärkeitä kohteita, objektiiveja, joiden haltuunotto edistää voittoa. Tärkeää on kommunikoida joukkueen kanssa, jotta koko joukkue toimii yhdessä. Yleensä pelin puolivälissä joukkueet kokoontuvat kentällä jonkin objektiivin luo ja ottavat mittaa toisistaan. Teamfight on nimitys näille joukkueiden välisille tappelulle. Joukkue, jolla on enemmän jäseniä teamfightin jälkeen, voi edetä vastustajan tukikohtaan pikkuhiljaa.

Tarvitaan kuitenkin monta teamfightin voittoa, ennen kuin vastustajan Nexus saadaan tuhottua. Ottelun loppuvaiheessa sooloilu johtaa usein häviöön. Joukkueen tukikohdan sisäisen rakennuksen, Inhibitorin, tuhouduttua vastustajajoukkue saa käyttöönsä superminioneita. Häviävän joukkueen täytyy joko puolustaa tukikohtaansa superminioneilta tai pakottaa vastustajajoukkue nopeasti epätoivoiseen tappeluun.

Nexuksen tuhouduttua ottelu loppuu, ja pelaaja voi aloittaa uuden ottelun saman tien.

Plussaa:

+ Ilmainen

+ Paljon pelaajia

Miinuksia:

– Osaaminen vaatii paljon harjoittelua.

– Negatiivinen ilmapiiri on yleistä.

– Koukuttava